Krijg compositie onder de knie door deze videotutorial

Krijg compositie onder de knie met deze videotutorial

Senta Bemelman 1628
Voor betere foto’s kun je het beste focussen op compositie. Daarmee valt of staat een foto. In de videotutorial leert fotograaf Tavis Leaf Glover hoe je een betere compositie kiest bij straatfotografie. Door het gebruik van diagonale lijnen en gestaltpsychologie kom je al een eind.

Tavis Leaf Glover probeert bij zijn foto’s een dynamische symmetrie te creëren. In het interview voor Petapixel geeft hij nadere uitleg over de diagonale lijnen die hij gebruikt voor een betere compositie. De lijnen zijn een handig hulpmiddel om vormen te herkennen. In de onderstaande foto zie je dat de lijnen gezamenlijk driehoeken vormen. Dit soort composities werken goed volgens de gestaltpsychologie. Gestalt heeft betrekking op hoe wij visuele elementen waarnemen en organiseren in ons brein. Zo zien wij, bijvoorbeeld, twee elementen die op elkaar lijken als een geheel.


Soms kan je echter zaken over het hoofd zien. Zoals in de onderstaande foto. De arm van het standbeeld vloeit samen met de boomstam en daarnaast mist de dame op de foto de helft van haar benen. Let dus op alle details.

Maak de foto beter op deze manier:


Foto's © Tavis Leaf Glover

In de video komt uitgebreid aan bod hoe jij compositie leert zien. Tavis geeft veel voorbeelden en tips. Bekijk meer werk van de fotograaf op zijn website of  Youtubekanaal. Tavis Leaf Glover is naast fotograaf ook videograaf en instructeur in Honolulu, Hawaii.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta