Kleurgebruik in films

Kleurgebruik in films

Aäron Nasarany 958
Filmfanaten opgelet! In dit artikel behandelen we hoe kleur invloed kan hebben op het verhaal zoals in een film of een serie foto’s.

Kleur

Verschillende emoties worden opgeroepen bij het zien van bepaalde kleuren. Het heeft een psychologische werking op ons. De kleur rood staat voor de liefde, groen voor de natuur en geel maakt ons vrolijk. Grafisch vormgevers spelen hier slim op in. Niet alleen grafisch vormgevers, maar ook de mensen achter de schermen bij blockbusters zoals The Dark Knight en The Matrix.

Films

Als je een filmliefhebber bent, dan raden we je een keer aan om eens goed te kijken naar de kleuren van een scène. Bij een film komt er vaak 1 kleur herhaaldelijk terug. Zo is de kleur groen erg aanwezig in de Matrix trilogie en de kleur marineblauw bij The Dark Knight. Elk kleur voedt ons met een bepaald gevoel: de kleur blauw is koud en kalm, terwijl de kleur oranje warmte en vrolijkheid met zich meebrengt.

De video

In de video hieronder worden er verschillende scènes getoond uit diverse films waar de nadruk wordt gelegd op het gebruik van kleur. Bepaalde kleuren kunnen het verhaal versterken en het gevoel nog beter over brengen in combinatie met de muziek.

 

 

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron