World Press Photo 2023: winnaars bekendgemaakt

Redactie digifoto Starter 833

De winnaars van de World Press Photo Contest van dit jaar, gekozen uit duizenden inzendingen, belichten de klimaatcrisis, de gemeenschap, de impact van oorlog op burgers en het belang van persfotografie over de hele wereld.

Oekraïne, Afghanistan, water, klimaat bovenaan World Press Photo awards

De vier winnaars van de World Press Photo Contest 2023

Met de oorlog in Oekraïne voortdurend in het nieuws, gaat de Photo of the Year  naar Evgeniy Maloletka voor zijn confronterende beeld van het beleg van Mariupol voor het perfect vastleggen van het menselijk lijden veroorzaakt door de invasie van Rusland in Oekraïne in één enkel beeld. 

Het Story of the Year, negen beklemmende maar prachtige foto's van Mads Nissen, weigert de bevolking van Afghanistan te laten vergeten die nu onder de Taliban en bij gebrek aan internationale hulp leeft. 
  
De Long-Term Project Award gaat naar Anush Babajanyan, voor haar jarenlange werk aan een verhaal dat buiten Centraal-Azië niet vaak aan bod komt, over de gevolgen van het waterbeheer na het einde van de Sovjet-Unie, nog verergerd door de klimaatcrisis, maar vooral voor de krachtige geest van mensen die zich moeten aanpassen aan een nieuwe realiteit. 

De Open Format Award gaat naar Mohamed Mahdy, die samenwerkt met buurtbewoners van Al Max, in Alexandrië, Egypte, om de herinnering aan hun snel verdwijnende vissersdorp te bewaren en de hele wereld heeft uitgenodigd om deel te nemen via een interactieve website. 

De vier wereldwijde winnaars werden gekozen uit 24 regionale winnaars, die werden gekozen uit meer dan 60.000 inzendingen (foto's en multimedia) die door 3.752 deelnemers uit 127 landen werden ingediend. De inzendingen werden eerst beoordeeld door zes regionale jury's en alle winnaars werden gekozen door een wereldwijde jury bestaande uit de regionale juryvoorzitters plus de wereldwijde juryvoorzitter.

Woord van de jury

Brent Lewis, juryvoorzitter, New York Times-fotoredacteur en medeoprichter van Diversify Photo, zei: 'Onze vier wereldwijde winnaars vertegenwoordigen de beste foto's en verhalen van de belangrijkste en meest urgente onderwerpen van 2022. Ze helpen ook de traditie voort te zetten van wat mogelijk is met fotografie, en hoe fotografie ons helpt de universaliteit van de menselijke conditie te zien.'

'Het beklemmende beeld van de belegering van Marioepoel werd unaniem gekozen als winnaar van de World Press Photo of the Year. Bij de stemming op de eerste verjaardag van het begin van de oorlog in Oekraïne noemde de jury de kracht van het beeld en het verhaal erachter, evenals de gruweldaden die het laat zien. De dood van zowel de zwangere vrouw als haar kind vatte zoveel van de oorlog samen, evenals de mogelijke bedoelingen van Rusland. Zoals een jurylid het verwoordde: "Het is alsof ze proberen de toekomst van Oekraïne te doden."'

Uitvoerend directeur van World Press Photo, Joumana El Zein Khoury, zei: 'Miljoenen mensen over de hele wereld zullen naar deze foto's kijken en dood, wanhoop, verlies en crisis zien. Mijn wens is dat zij ook zien wat ik zie. De hoop dat er door documentatie een kans is op gerechtigheid en een betere toekomst, door te herinneren dat we eren wat verloren is gegaan, en door de moed en toewijding van deze fotografen worden we geïnspireerd.'

'Door deze wereldwijde winnaars onder de aandacht te brengen, hopen we mensen te helpen de wereld die we allemaal delen een beetje meer te begrijpen. Ik merk dat ik nadenk over hoe de mensen op deze foto's niet zo veel verschillen van mezelf, waardoor ik me meer zorgen maak over wat er met hen gebeurt. Dat is het onmisbare voordeel van fotojournalistiek en documentaire fotografie waarvan ik hoop dat iedereen die deze verhalen bekijkt dat ook zal waarderen.'

Tentoonstelling World Press Photo in Amsterdam

Deze verhalen, samen met de andere winnaars, zullen aan miljoenen mensen worden getoond als onderdeel van onze jaarlijkse tentoonstelling in meer dan 60 steden over de hele wereld - waaronder Amsterdam (opening 22 april), Rome, Berlijn, Barcelona, Zürich, Tel Aviv, Taipei, Singapore, Mexico City, Jakarta, Sydney en Toronto, en zullen door miljoenen anderen online worden gezien.

Info: worldpressphoto.org

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie