Kleur begrijpen 1: Dominante kleur

Kleur begrijpen 1: Dominante kleur

Senta Bemelman 821
Kleur is een belangrijk onderdeel van de fotografie, ook wanneer je in zwart-wit fotografeert. Bij deze leerreeks worden alle aspecten van kleur in de fotografie onder de loep genomen. In het eerste deel draait het om de dominante kleur.

Dominant

Als een kleur dominant is, betekent het dat deze kleur het sterkste op de foto terugkomt. Als de kleur dominant is, wordt de tint behouden ondanks de omgeving. Dit kun je vergelijken met primaire kleuren. Wanneer je deze met andere kleuren mengt, blijft de primaire kleur vaak prominent aanwezig.

Fotografie

In de fotografie is het belangrijk om rekening te houden met dominante kleuren. Tijdens het fotograferen is het handig om deze te herkennen en eventueel andere kleuren erbij te betrekken. Zorg dat je complementaire kleuren gebruikt, hierdoor wordt jouw foto geen chaotisch kleurencircus.

Door een kleur naar voren te brengen, benadruk je de dominantie ervan. Dit werkt goed op een foto omdat je daarmee een centraal punt voor de kijker tot stand brengt. Neem je bijvoorbeeld een donkerblauwe achtergrond en draagt jouw model een zalmroze jurk, dan zal deze extra opvallen door het kleurcontrast. Bovendien kan het gebruik van een dominante kleur ook rust creëren op jouw foto omdat het beeld een gezamenlijke kleurtint deelt.

Lees hier nog meer tips om het meeste uit de kleuren op jouw foto te halen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta