Ezelsbruggetje: sluitertijdreeks onthouden

Ezelsbruggetje: sluitertijdreeks onthouden

Fokelien Broekstra 1262
Ezelsbruggetjes zijn een handige oplossingen om bijvoorbeeld een rij getallen te onthouden. Het kan ook best verwarrend zijn. ISO, diafragma, sluitertijd, allemaal hebben ze hun eigen getallenreeks en ieder met zijn eigen verdubbeling of halvering. Wij leren je in dit artikel een handig rijtje om de sluitertijdenreeks te onthouden.

Sluitertijd

Sluitertijd staat ook wel bekend als de belichtingstijd. De sluitertijd is de tijd dat de sluiter open is om licht toe te laten op de beeldsensor. De tijd dat het licht toegelaten wordt kan variƫren. Hier is een getallenreeks voor opgesteld, zodat je weet hoe je een stop kunt veranderen.

Sluitertijdenreeks

Ezelsbruggetje

Het ezelsbruggetje voor de sluitertijdenreeks is eigenlijk heel simpel Het is namelijk iedere keer een halvering. Bekijk het maar eens hieronder:
1 : 2 = 1/2
1/2 : 2 = 1/4
1/4 : 2 = 1/8
etc

Er is een klein dingentje waar je goed op moet letten in de reeks. 1/8 : 2 = 1/16, maar 16 is een onhandig getal om verder mee te rekenen. Daarom verspringt hij hier naar 1/15 Het verder rekenen met de getallenreeks wordt hierdoor vergemakkelijkt. Je kunt de verspringingen makkelijk onthouden. Als je het rijtje bekijkt zijn het allemaal ronde getallen of vijftallen. 16 past dus niet in het rijtje thuis. Ook 120 is een vreemd getal in de getallenreeks dus dit wordt 125. Deze twee getallen zijn de enige afwijking in het rijtje.

Meer ezelsbruggetjes

Wil jij meer ezelsbruggetjes in de fotografie leren? Lees dan ook dit artikel over de diafragmareeks of voor de camera-instellingen.

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien