Kerken fotograferen

Kerken fotograferen

Aäron Nasarany 570
Kerken zijn prachtig om te fotograferen. Hun uitzonderlijke bouwstructuur, de geschiedenis, gebeurtenissen, grootschalige raampartijen met glas-in-lood geeft de foto karakter en een verhaal. Maar hoe fotografeer je kerken? In dit artikel geven we je een aantal tips!

Donkere omgeving

Sommige kerken bestaan al jaren, eeuwen of dateren zelfs uit de Middeleeuwen waardoor ze vaak kampen met een donkere omgeving. Door de jaren heen zijn ze zelfs gerenoveerd met als gevolg een mix van verschillende bouwstijlen. Bij een donkere omgeving is een statief een handige oplossing om haarscherpe foto’s te krijgen. Zorg er wel voor dat je de ISO zo laag mogelijk zet en een diafragma rond de f/8 en f/11 om de foto volledig scherp te krijgen in combinatie met een lange sluitertijd. Is het verboden om een driepotigstatief mee te nemen – waarschijnlijk door de hoeveelheid toeristen zoals bij Basilique du Sacre-Coeur in Frankrijk – dan kun je altijd ervoor kiezen om een monopod mee te nemen.

Architectuur

Kerken staan bekend om hun prachtige architectuur en zijn dus een perfect voor architectuurfoto’s. Een imposant lijnenspel gecombineerd met het plafond en wellicht een gigantisch orgel is een lust voor het oog. In combinatie met een groothoeklens kun je het interieur van een kerk prachtig vast leggen. Zorg er wel voor dat de lijnen recht zijn en de compositie symmetrisch is.

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron