Gebruik deze checklist voor betere landschapsfoto’s

Gebruik deze checklist voor betere landschapsfoto’s

Senta Bemelman 1420
Weinig scherptediepte te zien op je foto? Of heb je moeite met het vastleggen van de lucht in een foto van een bloemenveld bij zonsondergang? Landschappen fotograferen lijkt een behoorlijke opgave, maar met deze korte checklist kun jij betere foto’s maken.

De korte checklist is handig wanneer je van plan bent om landschapsfoto's te maken. 

 1.  Zonnekap
  Heb je de juiste zonnekap bij je en is deze correct bevestigd? Dit accessoire is essentieel tijdens het fotograferen, omdat je dan meer controle hebt over het licht hebt. Bij bloemblad-vormige zonnekappen is het belangrijk om te controleren of deze goed vastzitten, omdat de lichtval kan veranderen door de stand ervan. Bij ronde zonnekappen is dit minder belangrijk, omdat het externe licht in elke positie hetzelfde gebroken wordt door de zonnekap. 
 2. Filters controleren
  Controleer je filters om vignetting te voorkomen. 
 3. Diepteveld preview gebruiken
  De meeste camera’s hebben een zogeheten ‘depth-of-field preview’. Door het gebruik van deze preview kun je zien hoe de scherptediepte is afgesteld, nog voordat je een foto maakt.
 4. Focus test
  Zoom flink in op een detail, dat is een goede focus test. Als het beeld scherp is en je de focus hierop instelt, voorkom je bewogen beelden.  
 5. Highlights
  Je highlights controleren is een belangrijke stap in landschapsfotografie, want je wilt natuurlijk niet de highlights uit de lucht van je foto verliezen. Op je histogram kun je zien wanneer highlights verloren gaan. 

Zorg ervoor dat je filters goed schoon zijn! Foto © Digital Camera World

De uitgebreide stappen van de checklist kun je op de website van Digital Camera World lezen. 
Bekijk ook deze mooie landschapsfoto’s van Nederland, ter inspiratie.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta

afbeelding van jan van der schans

Zie dit voor het eerst. geweldige site. Toch een vraag zit op de Nikon D 7100 ‘depth-of-field preview’ Zo ja hoe bekijk ik c,q activeer ik die.