Eerste test Fujifilm X-T20

Eerste test Fujifilm X-T20

Jasper van Bladel 1380
Fujifilm introduceert in een hoog tempo nieuwe modellen. Zo is er de nieuwe X-T20. In Engeland konden we al met de nieuwe Fujifilm-camera aan de slag.

Fujifilm introduceert de nieuwe X-T20  op een bijzondere plek: het kasteel van Charles Spencer. Hij is de jongere broer van Diana Spencer, Lady Di. Tussen de familiefoto’s en de drankvoorraad van de huidige Earl of Spencer konden we kennismaken met de X-T20. Een camera die er in de traditie van Fujifilm mooi retro uitziet, maar aan de binnenkant vol zit met moderne techniek.

Kracht

De X-T20 combineert de kracht van de duurdere X-T2 met de handzaamheid van een compacte behuizing. Volgens Fujifilm is de X-T20 een ideale camera voor fotografie en video.

De camera beschikt over dezelfde 24 megapixel aps-c sensor als de immens populaire X-T2 en X-Pro 2 die vorig jaar op de markt kwamen en heeft een aanzienlijk beter autofocussysteem dan de voorganger. Ook is de X-T20 uitgerust met de X-Processor Pro beeldprocessor die in combinatie met de X-Trans CMOSIII sensor moet zorgen voor haarscherpe beelden met zeer natuurgetrouwe kleurweergave.

De FUJIFILM X-T20 heeft een groot 3.0 inch TFT LCD touchscreen met een resolutie van 1.04 megadots. Het scherm is kantelbaar waardoor je als fotograaf flexibel bent in je standpunt.

In deze foto is 'Double Exposure' gebruikt. Twee verschillende foto's zijn over elkaar heen gelegd om zo een creatief effect te krijgen, geheel automatisch in de X-T20.

Autofocus

Het autofocussysteem van de X-T20 is volledig vernieuwd waardoor de camera sneller en preciezer scherp kan stellen, ook in situaties met weinig contrast of omgevingslicht. Het aantal autofocuspunten van de X-T20 is 325, waarvan het middelste deel bestaat uit 49 fasedetectie autofocuspunten. Om in elke situatie scherp te stellen beschikt de X-T20 over vijf voorinstellingen die het gemakkelijk maken om onderwerpen te volgen. De X-T20 is een ideale camera als je snel bewegende onderwerpen vast wil leggen. Ieder onderwerp is weer anders, denk bijvoorbeeld aan een kind of een hond, daarom is het ook handig dat Fujifilm deze voorgeprogrammeerde standen heeft opgenomen in de camera. Zo is er een ‘traditionele’ AF-C stand, geschikt voor veel verschillende onderwerpen. De tweede optie weet de focus precies op je onderwerp te houden, ook als het zicht op dat onderwerp regelmatig wordt ontnomen. Heel handig als je een bewegende motor moet fotograferen terwijl er tussen jou en de motor een rij bomen staat. De derde instelling geeft je de mogelijkheid om onderwerpen die snel accelereren of vertragen goed te fotograferen en met de vierde optie stelt de X-T20 scherp op een onderwerp dat plots in beeld verschijnt. Ten slotte is er de vijfde instelling. Die houdt er rekening mee dat je onderwerp opeens van richting kan veranderen. Handig bij sport, een voetballer kan ook opeens besluiten om niet links, maar rechtsom een andere speler te gaan. Als je camera daar vooraf al rekening mee houdt, is de kans op een goede foto aanzienlijk groter!

Maar de X-T20 kan nog meer. Zo kan de camera eenvoudig gezichten en ogen herkennen, waarop daar automatisch op scherp wordt gesteld. Daarbij heb je als fotograaf nog de keuze uit welk oog dat wordt. Als je de camera zelf laat kiezen pakt de X-T20 het oog dat het meest dichtbij is. Zo ben je altijd verzekerd van scherpe ogen, iets dat zeker bij een portretfoto van groot belang is. Verder heeft de X-T20 een ‘Auto Macro’ modus die automatisch wordt ingeschakeld als het onderwerp dichtbij de camera is en is de contrastdetectie nog verder verfijnd. De camera weet de AF-punten nu nog sneller uit te lezen, een verbetering van maar liefst 85 procent. Heel fijn bij het filmen, zeker als je onderwerp beweegt.

Video

Het is met de X-T20 ook mogelijk om te filmen in FullHD of 4K met een bitrate van 100MB/S waardoor alle details bewaard worden. Ook is het mogelijk om tijdens het filmen de sluitertijd, diafragma en iso-waarde aan te passen en kan je verschillende filmsimulaties gebruiken voor creatieve beelden.

Wifi

De X-T20 heeft ook wifi, zodat je foto’s ook snel met anderen gedeeld kunnen worden. Fijn is ook de optie om je smartphone of tablet via de Fujifilm Camera Remote app als afstandsbediening te gebruiken. Een groepsfoto mét de fotograaf is op die manier heel gemakkelijk te maken. Ook biedt de app de mogelijkheid om GPS-data toe te voegen aan je foto’s.

Conclusie

In de praktijk is de X-T20 een erg fijne camera, voorzien van een zeer degelijke retro-jas. Op de bovenzijde vind je de bekende Fujifilm-controls, die soms wat gewenning vragen van de (nieuwe) gebruiker. De X-T20 ligt fijn in de hand door het bescheiden formaat, terwijl het toch best een serieuze camera is, dat bewijzen de specificaties. Een serieuze sensor, een mooi autofocussysteem en de bekende beeldprocessor maken dat deze camera heel veel kan, maar daar zelf erg bescheiden over blijft.

Adviesprijs body: € 899,00
Kit met XC16-50mm: € 999,00
Kit met XF18-55mm: € 1199,00

Info: Fujifilm.eu/nl