De toekomst: onverwoestbaar papier

De toekomst: onverwoestbaar papier

Fokelien Broekstra 587
Het is iedereen zijn grootste nachtmerrie: een huis dat in brand vliegt en alle dierbare spullen die je hebt hierdoor verliezen. Vaak liggen er op zolders stapels met geprinte foto’s, ook dit gaat in vlammen op. Gelukkig komt Shanghai Institute of Ceramics met een oplossing!

Papier dat vloeistof en brandbestendig is

Onderzoekers van het Shanghai Institute of Ceramics zijn sinds 2008 bezig met het ontwikkelen van een nieuw soort papier. Het nieuwe papier kan zowel tegen vloeistof als tegen vuur. Hierdoor zou je dus zelfs geprinte foto’s onderwater kunnen bekijken. Door dit nieuwe soort papier hoef je niet meer bang te zijn dat je al je dierbare foto’s verliest.

Grondstof

Dat het papier tegen zowel water als vuur kan is te danken aan de grondstof die gebruikt is. Normaal papier wordt van plantenvezels. Professor Zhu Yingjie legt uit dat het nieuwe papier van een bepaald soort calcium is gemaakt dat terug te vinden is in dierentanden en –botten. Volgens de technologie moet het papier daardoor water afstoten en kan het tegen een temperatuur tot 200 graden Celcius

De toekomst?

Het instituut hoopt het papier over drie jaar op de markt te kunnen brengen. Het bijzondere papier zal wel duurder zijn dan een normaal pak printerpapier. De onderzoekers gaan er vanuit dat deze prijs ook weer gaat dalen zodra het in grote hoeveelheden geproduceerd gaat worden. Wij zijn benieuwd of het eeuwige papier een succes gaat worden.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien