De invloed van licht op je foto’s

De invloed van licht op je foto’s

Aäron Nasarany 688
Licht speelt een belangrijke rol in de wereld van fotografie. In dit artikel gaan we er dieper op in.

Licht

De basis van fotografie is natuurlijk het kennen van de welbekende belichtingsdriehoek: de diafragma, sluitertijd en onze grote vriend ISO. Eerder in onze artikelen hebben we al uitvoerig beschreven hoe storystelling en fotografie hand in hand met elkaar gaan. Maar hoe vertel je een verhaal als licht grotendeels jouw verhaal bepaalt?

Soorten licht

Door de veranderingen in de wereld van fotografie beschikken we over de nieuwste en moderne belichtingsapparatuur. In een professionele studio zien we lichtvervormers, paraplu’s, octaboxen en natuurlijk een achtergronddoek om het eventuele licht te weerkaatsen. Werken met natuurlijk licht is werken met onzekerheid. Op de dagen dat het half bewolkt is, is het vaak fotograferen om hetzelfde licht te houden. Binnen een aantal seconden kan bijvoorbeeld de zon weer tevoorschijn komen, waardoor het licht weer anders valt. Er zijn verschillende soorten licht waaronder direct licht, zacht licht, tegenlicht en kunstmatige verlichting.

Direct licht komt vanuit een lichtbron zoals de zon die midden op de dag volop straalt of de ingebouwde flitser op je camera. Direct licht veroorzaakt harde schaduwen op het onderwerp.Dit in tegenstelling tot zacht licht waarbij het licht egaal wordt verspreid. Een diffuser is hiervoor een handig hulpmiddel. Wist je zelfs dat een wolk een perfect voorbeeld is van een natuurlijke diffuser? Een TL-buis is een goed voorbeeld van kunstmatige verlichting. Een TL-buis geeft je foto een groene gloed. Dit kan je natuurlijk veranderen door de witbalans te veranderen.Tegenlicht wordt gebruikt om mooie silhouetten te maken. Het licht is afkomstig achter het onderwerp, waardoor enkel het silhouet overblijft.

Probeer te experimenteren met licht en bekijk hoe licht invloed kan hebben op je foto’s. 

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron