Beroemde uitspraken van fotografen en wat je eraan hebt

Jasper van Bladel 3935
Foto's zijn er natuurlijk om naar te kijken. Toch wordt er heel veel gepraat en gediscussieerd over fotografie. Hier een aantal uitspraken van beroemde fotografen, die je kunnen inspireren en je misschien zelfs wel een betere fotograaf kunnen maken.

In interviews en tijdens lezingen wordt bekende fotografen vaak gevraagd hoe ze tegen hun eigen vak aankijken. Zo zijn er beroemde uitspraken uit de monden van vele fotografen ontlokt. We zetten er een paar neer en kijken wat je er zelf als fotograaf aan kan hebben.

'Als je foto's niet goed genoeg zijn, sta je niet dichtbij genoeg'
Robert Capa, beroemd oorlogsfotograaf

Deze beroemde uitspraak zegt het al. Sta je te ver van je onderwerp af, dan wordt de foto nooit goed. Daar zit een kern van waarheid in. Als je dichter bij je onderwerp komt raak je meer betrokken, zie je details en lijkt het misschien wel alsof je zelf middenin de actie te vinden bent. Foto's die van veraf genomen worden kunnen daardoor afstandelijk worden. Ook omdat een foto naarmate je meer inzoomt 'platter' wordt. Een telezoomlens drukt de achtergrond als het ware samen.

'De foto's zijn er en je neemt ze gewoon'
Ook Robert Capa 

Dit is een doordenker. De foto's zijn er al en je neemt ze gewoon. Hij bedoelt natuurlijk dat de momenten die het waard zijn om gefotografeerd te worden overal aanwezig zijn, maar dat je ze als fotograaf moet zien. Foto's worden niet door de fotograaf gecreëerd, maar zijn er al.

'Het moeilijkste in de fotografie is het maken van een simpele foto' 
Baby-fotografe Anne Geddes 

Anne Geddes bedoelt hiermee dat fotografen, misschien zij ook wel, vaak alles uit de kast trekken voor een foto. Belichting, achtergrond, apparatuur, visagie. En dat de foto daar dan vervolgens misschien wel helemaal niet beter van wordt. Een simpele foto maken is voor veel mensen moeilijk, maar wel het proberen waard.

'Welke mijn beste foto is? De foto die ik morgen maak'
Imogen Cunningham, bekend van vooral haar botanische fotografie

Cunningham bedoelt hier waarschijnlijk mee te zeggen dat zij altijd op zoek is naar verbetering in zijn foto's. Ze probeert zich altijd te verbeteren. Als fotograaf ben je natuurlijk altijd aan het bedenken hoe je je eigen foto's kunt verbeteren. Want je kunt nog zo tevreden zijn over een foto, beter kan natuurlijk altijd.

'Mijn portretten zeggen meer over mij dan over de mensen die ik fotografeer'
Richard Avedon, beroemd mode- en portretfotograaf

Richard Avedon probeert hiermee te zeggen dat de foto's van een fotograaf heel veel zeggen over de fotograaf zelf en misschien wel minder over de mensen of onderwerpen op de foto. De fotograaf laat onbewust toch altijd een stuk van zijn eigen karakter, ideeën of verwachtingen doorschemeren in de foto. Dat is goed om te beseffen.

Wat heb je eraan?

Leuk, de meningen van beroemde fotografen. Maar wat heb je eraan in de praktijk? Je hoeft jezelf er natuurlijk niets van aan te trekken, maar nadenken over je eigen foto's is nooit verkeerd. Vraag jezelf eens af: waarom heb ik dat zo gedaan? En hoe kan ik de volgende foto's beter maken? Ga dichterbij, raak betrokken en laat je eigen karakter zien in je foto's. Want, zoals Cunningham zei, de foto die je morgen maakt is de beste. En daarna die van overmorgen.