Achtergrondkleur gemakkelijk veranderen met kleurengels

Achtergrondkleur gemakkelijk veranderen met kleurengels

Senta Bemelman 689
Kleurengels zijn een handige manier om gemakkelijk de achtergrond van jouw portretfoto te veranderen van kleur. Leer hoe je dit doet!

In de studio maak je vaak gebruik van een achtergronddoek in een witte, grijze of zwarte kleur. Je kunt in de nabewerking de kleuren van de achtergrond aanpassen. Maar ook tijdens het fotograferen kan je door het gebruik van kleurengels de achtergrondkleur manipuleren.

Kleurengels

Je kunt kleurengels op diverse manieren gebruiken als fotograaf. Je kunt bijvoorbeeld het gezicht van je model omtoveren tot een kleurboek met behulp van de handige gekleurde vellen.

  • Wat heb je nodig?
  • Twee externe flitsers op statief
  • Kleurengels
  • Twee zwart borden (piepschuim of karton) op statief
  • Clips
  • Achtergronddoek

Bevestig de kleurengels op de externe flitsers, die je op statieven bevestigt. Plaats vervolgens een flitser links voor je model en de andere flitser aan de rechter voorzijde. Hierdoor komt het licht mooi samen in het midden van het beeld.

Zet de statieven met zwarte borden aan de binnenkant van de flitser. Hierdoor onderbreken de borden de weg van het gekleurde licht naar het model. Je kan de zwarte borden aan de statieven bevestigen met behulp van speciale clips.

Lichtsterkte

Bij jouw flitser kun je bepalen hoe sterk het flitslicht is. Dit heeft ook invloed op de hoeveelheid kleur die je ziet. Hoe krachtiger het licht, hoe feller de kleur. Lees hier meer over het werken met externe flitsers en het bepalen van de lichtsterkte. In de onderstaande video zie je hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta