Abstracte fotografie: waar moet je op letten?

Abstracte fotografie: waar moet je op letten?

Robin Rhijnsburger 2565
Abstracte foto’s kunnen heel indrukwekkend zijn, maar dan moet je ze wel op de goede manier maken. Het is een kwestie van anders naar de wereld kijken dan je normaal doet. Abstracte fotografie bestaat uit drie essentiële elementen: vorm, kleur en bochten. Houd deze termen dus goed in je hoofd!

Vorm

De vorm van objecten is de basis van de foto, terwijl de kleur en bochten juist de foto kunnen verrijken. Het is dus belangrijk dat je begint met een goede vorm. Dit doe je door op zoek te gaan naar objecten die interessante of dynamische vormen hebben. Wanneer een object een emotionele reactie bij je oproept (“Wauw, dat is indrukwekkend”) weet je dat je goed zit.Foto: Marlou Nijpels

Kleur

Kleur trekt aandacht. Het trekt de kijker naar een bepaald punt en zorgt ervoor dat je langer blijft kijken. Je kunt bijvoorbeeld één felle kleur gebruiken in je fotografie, of contrasterende kleuren.

Bochten

Je zou het misschien niet meteen denken, maar bochten kunnen een goede toevoeging zijn aan je abstracte foto. Een bocht kan ervoor zorgen dat de kijker de bocht volgt met zijn ogen.  Met dit in gedachten, kun je bochten gebruiken om de kijker naar het midden (of een ander belangrijk punt) van je foto te leiden. Foto: Nelly Keukens

Wanneer je deze drie essentiële elementen goed in je hoofd houdt wanneer je abstracte foto's wil maken, dan kom je hopelijk een heel eind! Voor meer inspiratie kun je kijken naar abstracte foto's in onze lezersgallery.