Aanschaf tweedehands camerabody

Aanschaf tweedehands camerabody

Fokelien Broekstra 733
Steeds meer mensen starten hun fotografische carrière met een tweedehands camera. Via marktplaats heb je er zo een gevonden. Als je bij de verkoper aankomt moet jij gaan bekijken of alles werkt zoals het hoort te werken. Loop daarbij altijd deze checklist na.
  1. Hoe ziet de camera er uit? Heeft het beschadigingen, is het schermpje krasvrij? Is de camera stofvrij? Vraag altijd na beschadigingen hoe dit is gekomen, doet de verkoper vaag, dan is deze camera waarschijnlijk niet in goede staat.
  2. Check of alle knoppen juist werken. Bij slijtage aan de knoppen en misvormingen, is de knop aan de binnenzijde versleten. Als een van de knoppen het niet doet, kan het een teken van waterschade zijn.
  3. Neem  voor de test van de camera altijd een eigen objectief mee. Je weet namelijk dat je eigen lens betrouwbaar is. 
  4. De juiste werking van lichtmeting, sluiter en diafragma vallen eenvoudig te controleren, zet de body op de a-stand, diafragma voorkeuze, en maak snel achterelkaar met verschillende diafragmawaarde een aantal foto’s. Zijn de diafragmawaardes identiek, dan weet je dat de camera goed is, slingert het alle kanten uit, dan is het aan te raden de camera niet te kopen.
  5. Autofocus checken is ook makkelijk. Je kan een aantal keer achter elkaar met hetzelfde autofocuspunt op hetzelfde onderwerp scherp te stellen. Het is aan te raden dit met de grootste lensopening oftewel het kleinste diafragmagetal te doen. Zoom vervolgens in op je onderwerp en bekijk of de foto’s identiek zijn.
  6. De interne flitser kun je makkelijk checken, als hij soepel in- en uitklapt, ook kun je een testfoto maken. Wil je gebruik gaan maken van een externe flitser, neem deze dan mee voor de test. Hierdoor kun je bekijken of de aansluitingen intact zijn.
  7. Als er een grip bijgeleverd wordt, bekijk dan of deze makkelijk te verwijderen is. Sluit hem ook aan om te kijken of de camera het nog doet. Ook is het handig om te bekijken of het aansluitende rubber of klepje aanwezig is. Mocht jij besluiten de grip niet te gebruiken, dan weet je in ieder geval dat je ook zonder grip je camera kan beschermen.
  8. Als allerlaatste tip is het handig om een foto te maken van een egale ondergrond op diafragma f/22. Dit kun je doen out of focus. Hiermee kan je controleren of er krasjes, stofjes of andere viezigheid op de sensor zit.

Ben jij de checklist doorgelopen en denk je dat alles in orde is? Laat je handelsgeest omhoog komen en maak een mooi prijsje van de camera.

Heb jij weleens een tweedehands camera gekocht?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien