3 Inspiratietips voor iedere fotograaf

3 Inspiratietips voor iedere fotograaf

Senta Bemelman 998
Fotograferen is erg leuk, maar op sommige momenten ook erg frustrerend. Je gaat met een dosis motivatie op stap, maar raakt halverwege de fotosessie je inspiratie kwijt. Met deze tips krijg jij altijd nieuwe ideeën.
Wanneer je net een camera gekocht hebt, draag je deze het liefst op ieder moment bij je. Je maakt honderden foto's en verslijt bijna geheugenkaartjes. Maar op gegeven moment bereik je een punt waarop de inspiratie ver te zoeken is. Wat doe je dan? Geen zorgen wij helpen je uit de brand met deze tips!
 

Tip 1: Fotografeer op 'saaie' plaatsen

Vaak gefotografeerde plaatsen zijn vrij saai voor een kiekje. Wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent, is het bijzonder lastig om een unieke foto van de Eiffeltoren te maken. Plaatsen kunnen ook saai zijn als er weinig interessante objecten zijn. Maar zelfs op de meest saaie plekken kun je gave foto's maken. Doordat je weinig elementen hebt om mee te werken, forceer je jezelf om tot een creatieve oplossing te komen. Omarm het saaie en maak het je eigen. Varieer met hoeken, compositie of belichting. 

Tip 2: bezoek plaatsen waar je bang voor bent 

Op straat kunnen sommige steegjes of plekken je aandacht trekken. Maar bij straatfotografie kan ook de wereld binnen, in een restaurant of café enorm interessant zijn. Het is vaak een overdonderend gevoel om hier naar binnen te lopen met jouw camera. Probeer je over deze angst heen te zetten, ga naar binnen en praat met mensen. Fotografeer vervolgens de dingen die jou opvallen en interesseren.
 

Tip 3: Geef commentaar door middel van foto's

Gebruik jouw foto's als commentaar. Geef een foto meer betekenis dan enkel wat je ziet. Probeer een statement te maken. Zoals bijvoorbeeld een kapot ticketapparaat in de tram of metro, waardoor je niet in staat bent om een vervoersbewijs te kopen. Je kan dan de spanning van het moment vastleggen dat de controleurs binnen stappen. Gespannen blikken, zweethanden of iets dergelijks kunnen een interessant beeld opleveren. Kijk op een kritische manier naar jouw omgeving. 
 
Hoe doe jij inspiratie op? 
 
afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta