Smartphone of compactcamera?

Compact op vakantie? Maak de mooiste foto's met je smartphone

Christel de Wolff 433
Niemand heeft zin om veel te sjouwen op reis, zeker niet op een warme vakantiebestemming. De meest compacte camera is waarschijnlijk die van je telefoon, hoe maak je daar dan de beste foto's mee?

Er zijn een aantal handigheidjes om aan te leren als je met je smartphone wil fotograferen:

Nooit meer scheve foto's met je smartphone

Sta je aan zee en wil je een mooie foto maken met je telefoon? Niks is zo vervelend als een scheve horizon. Zet daarom het raster aan in je scherm. Kijk goed of de horizon parallel loopt aan de lijnen van het raster. Op die manier maak je je foto recht. Dit geldt ook voor verticale lijnen. Wil je bijvoorbeeld strandpalen op de foto zetten, leg die dan langs de verticale lijnen van je raster. Op die manier creëer je een rustgevend beeld.

Compositie: regel van derden

Het raster helpt je ook bij het maken van een mooie compositie. Zet je hoofdonderwerp niet in het middelste vakje van het raster op je smartphonescherm. Maak bijvoorbeeld een portret waarbij de ogen (de belangrijkste feature in het gezicht) op een van de lijnen van het middelste vakje vallen. Door dit te doen, werk je volgens de regel van derden. Dit levert een dynamische foto op.

Meer over de regel van derden lees je in dit artikel. Hou in je foto wel rekening met de kijkrichting van het model dat je fotografeert. Hier pas je namelijk de positie in de foto op aan. Hoe? Lees hier meer over kijkrichting.

Scherpe foto's maken met je telefoon

De camera van je smartphone stelt automatisch scherp. In de praktijk betekent dit echter dat de smartphonecamera ook wel eens verkeerd scherpstelt. Dan stelt  hij in op de voorgrond terwijl jij juist de achtergrond scherp wil hebben, of andersom. Door op je scherm te tikken op de plek waar jij de foto scherp wilt hebben, kun je de camera van je telefoon een handje helpen. Dit werkt ook in situaties met weinig licht, waarin je telefoon het sowieso een stuk moeilijker heeft. 

Tikken op het scherm van je smartphone heeft nog een functie. Zo stel je namelijk de belichting in en kun je spelen met expres over- of onderbelichte foto's.

Meer mogelijkheden met een compactcamera

Smartphonecamera's worden steeds beter en in goede fotografieomstandigheden is het bijna niet meer te zien welke foto er met een fotocamera of met een smartphone gemaakt is. Wil je echter fotograferen bij weinig licht of toch een stukje verder inzoomen, dan doe je er goed aan om een fotocamera mee te nemen op reis. Dat hoeft geen gigantisch apparaat te zijn. Je kunt ook compact aan de slag.


Compacte Nikon A1000 als alternatief voor je smartphone foto's

Kies bijvoorbeeld voor de Nikon A1000. Deze camera heeft 35x zoom en daarmee kun je van een flinke groothoek van 24mm naar wel 840mm telebrandpunt zoomen! Zo kun je op safari ieder dier, zelfs op grote afstand vastleggen. Dit zit in een behuizing die makkelijk in je jaszak past: 114,2 x 71,7 x 40,5mm en een gewicht van 330 gram. De A1000 is ook interessant voor gevorderde fotografen. Zo heeft hij een functie-knop die je een functie naar keuze kunt geven. Ook handig zijn de tweede zoomknop en de AEL-knop. Nieuw en héél belangrijk is dat je er ook mee in RAW kunt fotograferen. Dat is de ideale basis om later nog aan je foto's te kunnen sleutelen in de nabewerking. Naast een volledig handmatige instelling, kun je ook nog aan de slag met diverse voorgeprogrammeerde filters en scène-instellingen.

Lees ook: Beginnende fotografen opgelet! 3 eenvoudige tips

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel