Uitleg bij de Foto: Henk Pijnappels

Uitleg bij de Foto: Henk Pijnappels

Redactie digifoto Starter 1983
Meestal heb je filters nodig om tegen het licht in te fotograferen. Toch is het Henk Pijnappels gelukt om deze foto van paalhoofden te maken zonder filters. Hij was een paar dagen op vakantie met zijn vrouw en maakte deze fraaie foto. Hoe hij dit gedaan heeft legt hij uit in de rubriek: Uitleg bij de Foto.


Foto © Henk Pijnappels

Camera: Canon EOS 1000D
Brandpuntafstand: 10mm
Diafragma: f/13
Sluitertijd: 1/25
ISO: 100

'Laatst ben ik, samen met mijn vrouw, een paar dagen naar de Zeeuwse kust geweest. Als je hobby fotograferen is en je bent aan de Zeeuwse kust, ga je al snel aan de slag met de bekende paalhoofden. Na wat experimenteren met de belichting, heb ik mijn camera op het statief geplaatst om zeker te zijn van een scherpe foto. Vaak lopen de paalhoofden, in het midden van de foto, weg naar de kust. Ik wilde graag eens een andere compositie. Na wat mogelijkheden te hebben uitgeprobeerd, had ik mijn juiste standpunt gevonden. Nu de rest nog', vertelt Henk over zijn foto.

Belichting

'Bijna 90 procent van foto's tegen het licht in worden gemaakt met filters. Aangezien ik die nog niet heb, moet ik het dus zonder doen. Ik vind het dan fijn, om te werken met de functie "Live View". Je kunt dan op je scherm gelijk zien wat er gebeurt. Al snel heb je dan de nijging, om net zolang aan je instellingen te draaien, totdat je de lucht juist belicht hebt. Als je dat doet, dan is de voorgrond echter veel te donker! Wat ik in dit geval doe, is de camera zo instellen, dat de voorgrond redelijk tot goed is belicht. De kunst is dan om de lucht niet te over belichten. Een goed hulpmiddel hiervoor is je histogram. Daarom maak ik meestal ook meerdere foto’s met verschillende instellingen om er zeker van te zijn met een goed resultaat thuis te komen.'

Bewerken

'Ik pas de belichting achteraf iets aan, zodat ik toch nog de juiste lucht in mijn foto krijg. Doordat de voorgrond, in dit geval de palen, al goed waren belicht tijdens het maken van de foto had ik hier niet veel werk aan. Bij de foto nabewerking is het namelijk beter om van licht naar donker te werken, dan van donker naar licht. Dit in verband met ruis en korrel in je foto.'

Tips van Henk:

  • Leer je camera echt goed kennen.
  • Veel lezen, via internet en tijdschriften.
  • Bekijk het werk van anderen.
  • Heel veel oefenen en neem je camera zo vaak als het kan mee op pad.
  • Als je erop uittrekt om te gaan fotografen, kijk dan alvast op internet wat je daar aantreft, zodat je van te voren weet wat en hoe je wilt gaan fotograferen.
afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Piet Nicolaas

Fijn om weer eens opnieuw te horen dat je beter van licht naar donker kan corrigeren dan andersom. Ik weet ervan, maar betrap me er toch vaak op dat ik juist van donker naar licht moet gaan met als gevolg de nodige ruis. Dat zijn van die valkuilen....door te gehaast werken.