Uitleg bij de foto: Hans Krijnen

Uitleg bij de foto: Hans Krijnen

Redactie 1111
We zien regelmatig 'rook foto's' verschijnen in onze lezersgallery, maar deze kleurrijke foto vonden wij wel heel bijzonder. We namen contact op met Hans Krijnen om te vragen hoe hij deze foto heeft gemaakt.

'De foto welke nu is uitgelicht heet Tricolore en maakt deel uit van een serie rook foto’s. Het idee om foto’s van opstijgend rook te maken is ontstaan en geïnspireerd  door foto’s welke ik gezien heb op het net. Toen ik dit zag was ik verkocht en ben zelf gaan experimenteren met als gevolg de Tricolore.

Rook foto’s maken is op zich niet moeilijk, deze foto is gemaakt met een Nikon D800 en een 150mm macro objectief op statief. De belichting is gedaan met behulp van een speedlight flitser SB910 waarop ik aan weerszijde 2 kartonnen vellen heb aangebracht om de licht straal zoveel mogelijk op de rookzuil te kunnen richten en zo strooilicht te beperken. Als achtergrond gebruik ik een zwarte doek. De rook wordt voortgebracht door het gebruik van wierrook kegels. De foto wordt tot stand gebracht door de rookzuil als het ware te bevriezen met het flitslicht en niet door de camera, dit in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken.'Tricolore

De instellingen

De instellingen welke ik gebruikte zijn als volgt…

Diafragma F/14…Sluitertijd 1/160sec…ISO 100…brandpunt afstand 150mm. De flitser is afgesteld op ½ kracht en is middels een trigger draadloos verbonden met de camera. Om de sluiter te bedienen gebruik ik een afstand bediening, dit om zoveel mogelijk beweging onscherpte te voorkomen.
Na het maken van een 40 tal opnamen zoek ik er één uit welke ik goed genoeg vindt om verder te bewerken. Dit gebeurt in de meeste gevallen met Photoshop of Lightroom. Mijn voorkeur gaat uit naar Photoshop. Hier positioneer ik de foto, verwijder alle oneffenheden zoals ronddwalende stof deeltjes, stel de belichting wat bij, en breng vervolgens de gewenste kleuren aan.

En dat is het zo’n beetje in een notendop. Wat ik ter afsluiting mee zou willen geven is het volgende…blijf experimenteren met de mogelijkheden welke je tot je beschikking hebt, heb geduld…jouw perfecte opname kom je vanzelf tegen. En heb vooral plezier in waar je mee bezig bent…fotograferen!'

Over Hans

'Mijn naam is Hans Krijnen 55 jaar en woon een kleine 30 jaar samen met Petra in Zevenbergen wat ligt in het mooie Brabantse land.
Ik ben nu 11 jaar werkzaam als NDO inspecteur in de olie en gas winning industrie. Mijn grootste hobby is, zoals je wel kunt raden…fotografie, met name highspeed fotografie. Deze vorm van fotografie integreert me omdat het fotograferen van onderwerpen welke zich zo snel bewegen dat de snelste sluitertijd van de camera nog te langzaam is om het onderwerp toch scherp en duidelijk op de gevoelige plaat te krijgen een uitdaging op zich is. En daarom heb ik mezelf toegelegd op het fotograferen van rook en druppels. Mijn werk is ook te bewonderen op mijn website.'

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie