Uitleg bij de Foto: Jochem van der Blom

Uitleg bij de Foto: Jochem van der Blom

Redactie digifoto Starter 3176
De laatste tijd zien we steeds meer foto's binnen komen in de lezersgallery van een glazen bol verwerkt in een foto. Het zorgt voor een leuk effect en het is niet zo moeilijk als het lijkt. Jochem van der Blom was één van deze lezers en wij vroegen hem om meer te vertellen over zijn foto. Dit doet hij in de rubriek: Uitleg bij de foto.


Foto © Jochem van der Blom


Camera: Nikon D7100
Objectief: Sigma 18-35mm f/1.8 ART
Diafragma: F/1.8
Sluitertijd: 1/160sec
ISO: 100

'Een tijdje gelden las ik een artikel van Nikon. Zij interviewden een fotograaf die dit soort foto's maakt. Het geeft een extra dimensie aan je foto's door deze te nemen door een kristallen bol, dat leek mij ook wel wat. Je kunt er een beetje het fish-eye uiterlijk van een foto mee bereiken zonder een duur fish-eye objectief te kopen. Daarnaast kun je spelen met de scherptediepte buiten het vlak van de bol. Laat je een onscherpte zien of neem je de omgeving ook scherp mee? Door de diffractiewerking van de bol staat je onderwerp op zijn kop. Een hoop creatieve mogelijkheden dus', vertelt Jochem.

'De foto is genomen op het China Light Festival in Utrecht. Ik heb mijn diafragma zo groot mogelijk gezet (F/1.8), omdat de Sigma het scherpst is op 18mm met F/1.8. De camera op statief en de kristallen bol op de kleinst mogelijke scherpstelafstand die het objectief aan kan zodat de autofocus nog werkt. De afstand tot het onderwerp had ik zo gekozen dat met de instelling van het diafragma het vlak buiten de bol een kleine scherptediepte kreeg. Dit heeft tot gevolg dat het onderwerp in de bol scherp is en daarbuiten een mooie bokeh ontstaat door de ledjes van de bloem. Dan komt het creatieve gedeelte en tevens het moeilijkste: het bepalen van een leuke en interessante compositie. Dat is soms even zoeken, want niet alles geeft een mooi resultaat. Doordat het oppervlakte van de bol (diameter 90mm) relatief gezien vrij klein is zie je elke beweging en geeft elke beweging een andere compositie. Een vaste hand is daarom ook een uitkomst. Scherpstellen op het onderwerp in de bol en afdrukken. Bij thuiskomst heb ik de foto ingeladen in Lightroom 5.7 en ontwikkeld tot wat hij nu is. Daarbij heb ik gekozen voor een vierkante uitsnede.'

Tips van Jochem:

  • Experimenteer met je diafragma. Een andere opening geeft soms een heel ander resultaat.
  • Heb een glasdoek in je tas zitten. Niets is zo vervelend als een kristallen bol vol met vingerafdrukken en daarnaast is het handig om de bol in te vervoeren zonder dat er krassen op komen.
  • Soms zijn een paar extra (mooie) handen een uitkomst.
  • Let op je vingers. Ze kunnen ongewild zo in je compositie terugkomen.
  • Denk creatief, wees creatief! Probeer iets gewoon uit.
afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van erikevy1

Leuk ideetje om te doen. Lijkt me wat.
Goede uitleg jochem.
Nu nog een kristal bol bemachtigen :-)

afbeelding van jvdblom

Dank voor het compliment Erik! Mijn kristallen bol heb ik gekocht via www.glazenbolspiraal.nl