Deel jouw mooiste beeld in onze gallery

Bloedmaan prachtig te zien

Remco Stunnenberg 329
Vannacht en vanochtend waren we in ons land getuige van een totale maansverduistering. Een zogenaamde bloedmaan. Een prachtig fenomeen. Is het jou gelukt dit fenomeen mooi in beeld te brengen?

De weersverwachtingen waren gunstig en dat bleek ook zo te zijn. Zo was de verduistering erg goed te zien. Het hoogtepunt van de verduistering was om 6.12 uur. De maan kleurde op dat moment bloedrood, de zogenaamde bloedmaan was een feit! En ook nog eens prachtig te zien.  

De eerste veranderingen in het maanlicht begonnen rond 3.35 uur, maar toen was er nog niet veel te zien. De echte verduistering begon rond 5.30 uur en duurde iets meer dan een uur. Het hoogtepunt was even na 6.00 uur. Toen kleurde de maan echt bloedrood. Daarna duurde het nog een paar uur voor de maan weer als vanouds scheen.

De achtergrond van een bloedmaan

Een maansverduistering gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. De maan staat dan in de schaduw van de aarde. Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood. Dat wordt een bloedmaan genoemd.

Volgende bloedmaan: Wachten tot 2025

De vorige totale maansverduistering boven Nederland, afgelopen juli, was door bewolking niet overal goed te zien. De keer daarvoor, in september 2015, gebeurde de maansverduistering midden in de nacht en sliepen de meeste mensen er doorheen. Wie de maansverduistering van vanochtend heeft gemist, moet geduld hebben. Pas op 7 september 2025 is de eerstvolgende volledige eclips in Nederland weer te zien.

Deel jou mooiste foto's van de bloedmaan in onze gallery

Is het jou gelukt dit mooie fenomeen goed vast te leggen? Wij zijn erg benieuwd en kijken erg uit naar jullie beelden van de bloedmaan in onze gallery. Stuur maar door en verras ons met de meest creatieve beelden van dit bijzondere fenomeen!

 


 

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco