Betaalde klus mét fotoboek

Amy Schutte 281
Wanneer je weleens betaalde opdrachten doet, zul je waarschijnlijk een BTW nummer moeten aanvragen en moet je dus BTW afdragen aan de Belastingdienst. Saaaaaai… Maar met een slim trucje bespaar je je potentiële klanten wat geld.

Leuker kunnen ze het niet maken. Dat is ook zo, maar het hoort er nu eenmaal bij en als je fotografie meer wordt dan een enkele keer foto’s maken tegen reiskostenvergoeding, kun je het maar beter goed regelen. Om gedoe te voorkomen enzo. Nu zijn wij ook geen belastingspecialisten, maar we hebben wel een handige truc om jezelf en klanten wat te besparen.

BTW tarieven

Er zijn eigenlijk twee BTW tarieven in Nederland, die van 9% en die van 21%. Over het algemeen valt fotografie als dienst onder de 21% regeling, wat je prijs best opdrijft. Dit bereken je immers door aan je klanten, en jij draagt het aan de Belastingdienst af. Met deze slimme manier hoef je maar 9% te berekenen, mits je het goed uitvoert.

Een fotoboek

Van tevoren spreek je natuurlijk af met de betalende klanten wat ze willen en hoeveel jij daarvoor rekent. Als je dan akkoord bent, voer je de opdracht uit en krijg jij betaald. Daarbij zit jouw tijd voor het fotograferen zelf, meestal nabewerking en dan vaak een afgesproken aantal foto’s. In sommige gevallen spreek je af een fotoboek aan te leveren. Daar zit ‘m het interessante, want over een fotoboek reken je maar 9% BTW. Volgens de Belastingdienst mag dan ook over de reportage of fotoshoot maar 9% btw gerekend worden: “de kosten van de reportage gaan daarbij op in de prijs van het album”. Lever je dus en fotoboek aan, dan betaal je over het geheel maar 9% BTW.

Er moet wel echt een fotoboek komen

Je moet, om dit lagere BTW tarief te kunnen toepassen, wel echt een fotoboek leveren. Een fotoboek moet gebonden zijn, dus echt herkenbaar als boek, en moet minimaal 8 pagina’s hebben. En het mag niet leeg zijn. Een klant kan dus ook niet bij nader inzien het boek afzeggen en een lagere prijs vragen. In dat geval zou je namelijk het hogere BTW tarief moeten berekenen.

Voor de klant een voordelig fotoboek

Door de korting op de BTW komt de totale prijs lager uit. In de praktijk betekent dat vaak dat het voor de klant dus goedkoper is om jouw diensten te bestellen met een fotoboek erbij, of in elk geval krijgen ze een fotoboek voor dezelfde prijs. 

Geef het duidelijk aan

Om geen problemen met de Belastingdienst te krijgen, moet je het fotoboek duidelijk op de factuur of offerte aangeven. Dus ook als je een totaalprijs hebt afgesproken. Dit is belangrijk om geen naheffing te krijgen.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy