Hoe maak je het mooiste fotoalbum?

Redactie 629
De afgelopen zomer heb je misschien een prachtige reis gemaakt en hoe kan je deze herinneringen beter vastleggen dan door middel van een fotoalbum? Tegenwoordig zijn er echter zoveel verschillende mogelijkheden dat het lastig kan zijn om het album samen te stellen. Daarom hebben we tips verzameld.

Bij het maken van het ideale fotoalbum, besteed je idealiter veel tijd aan je eerste selectie. Dit doe je met de volgende drie tips: 
 

Tip 1: laat de foto's even liggen

Als je net terug komt van een mooie reis, is het erg lastig om de beste beelden te kiezen. Immers zitten de herinneringen dan nog vers in je geheugen en is elke foto daardoor automatisch gekoppeld aan een fijn moment uit je reis. Wacht daarom een paar dagen met het bewerken van je foto's.

Tip 2: Kies de beste foto's, niet het aantal pagina's

Laat de keuze van de foto's niet afhangen van het aantal pagina's, maar laat het aantal pagina's afhangen van de beste foto's. Het is goed om ruimte te maken voor bijzondere afbeeldingen. Worden er meerdere beelden op één pagina geplaatst, dan is het cruciaal dat deze met elkaar in balans zijn en gezamenlijk één uitstraling hebben. Is dat niet het geval, plaats de beelden dan op afzonderlijke pagina's.

Tip 3: Ook bij een fotoalbum geldt - less is more

Het is belangrijk om een goede selectie te maken en alleen de sterkste beelden over te houden. Daardoor hou je minder foto's over, maar dat is niet erg. Met minder foto's kun je namelijk écht uitpakken: plaats één foto per pagina of verspreid bijvoorbeeld één foto over twee pagina's. Op deze manier maken de allermooiste foto's nog meer indruk.

Fotoboek: het ontwerp

Vervolgens ga je aan de slag met het ontwerpen. Daarbij kunnen deze overdenkingen je helpen: 

Software

Goede software weet je op de allerbelangrijkste punten te ondersteunen: deze biedt dan ook verschillende vormgevingsopties waardoor je foto's één verhaal gaan vertellen. Een goed programma voor het maken van een fotoboek is de Pixum Fotowereld Software. Handig is bijvoorbeeld het hulpraster waardoor je kan zien hoe de horizon van de foto wordt weergegeven op de pagina. Ben je iemand die liever op zijn mobiele telefoon aan de slag wil gaan, kijk dan ook naar de Pixum app. Hiermee heb je de belangrijkste functies binnen handbereik.

De kleurencirkel: bekijk welke foto's goed bij elkaar werken

Misschien ken je de kleurencirkel nog van vroeger: waarin kleuren werden weergegeven die elkaars uitersten waren. Deze kan je helpen een selectie te maken uit welke foto's bij elkaar passen. Een foto waarin bijvoorbeeld groen overheerst, zal nog meer van de pagina afspatten als hiertegenover een foto wordt geplaatst waarin de kleur rood overheerst.

Kaders of geen kaders in je fotoalbum?

Wil je witte randen om je foto's of kies je er juist voor om geen randen te plaatsen? Probeer verschillende dingen uit om te bekijken wat voor jou werkt. Een witte rand kan ervoor zorgen dat je beelden meer op zichzelf staan, terwijl foto's die zonder rand naast elkaar staan weer meer samenhang krijgen ten opzichte van elkaar.

Liggend, staand of vierkant?

Bij Pixum kies je uit de drie meest voorkomende formaten voor fotoboeken: liggend, staand of vierkant. Alle drie de opties hebben een verschillende uitstraling. Ben je iemand die houdt van panorama's, dan is een liggend fotoalbum je beste keuze. Hier heb je namelijk de mogelijkheid om een foto te verspreiden over twee liggende pagina's, waardoor jouw panorama's het beste tot zijn recht komen.

Ben je juist dol op het schieten van foto's in portretstand, dan is een staand fotoalbum de beste keuze. Hier kan je namelijk staande foto's weergeven op één pagina. Heb je af en toe toch een liggende foto? Dan laat je die opvallen door hem over twee pagina's weer te geven.

Het vierkante fotoboek is voor de fotograaf die zich (al dan niet door Instagram) meer is gaan richten op het vierkante formaat. Liggende foto's kunnen hier gemakkelijk boven elkaar worden weergegeven en de volledige pagina kan gemakkelijk worden gebruikt voor vierkante foto's.

Welk papier kies je voor het fotoalbum?

Zijdeglans, mat en hoogglans

Zijdeglans geeft je foto's een hoogwaardige uitstraling en briljante kleuren. Goed om te weten is dat het zijdeglansfotopapier bij Pixum stevig is en bijna onvatbaar voor vingerafdrukken. Bij hoogglans worden de kleuren van de foto helder weergegeven en zijn er vele details zichtbaar. De laatste optie waar je bij Pixum uit kan kiezen is extramat. Deze geeft je fotoalbum een fluweelachtige uitstraling en is ook een goede optie als je jouw beelden combineert met stukken tekst.

Kaften en bindingen: de verschillen

Wil je graag een afbeelding weergeven op de kaft van je fotoalbum, dan kun je bij Pixum kiezen uit een hardcover (met lijmbinding of platliggende binding), een softcover of een schrift met geniete kaft. Als je foto's wil weergeven op meerdere pagina's, dan is het beste om te kiezen voor een platliggende binding. Bij een geniete kaft zie je immers de nietjes in je beelden en ook met een lijmbinding worden de foto's over meerdere pagina's niet optimaal weergegeven.

Ben je vaak onderweg en zoek je een portfolio om altijd bij je te hebben, dan leent een schrift zich hier goed voor. Kies voor kunstleer of linnen als je je wil onderscheiden en een luxe uitstraling wil voor je fotoboek.

Fotoboeken bestellen bij Pixum

Dat een fotoboek niet duur hoeft te zijn, bewijst Pixum. Een fotoboek van Pixum bestel je al vanaf € 7,95 via Pixum.nl.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie