Babyfotografie: tips en video

Babyfotografie: tips en video

Liesbeth Wesdijk 868
De zogenaamde 'new-born shoot' oftewel babyfotografie is erg populair. We geven je een aantal tips hoe je jezelf hierin kunt bekwamen. Ook de video over belichting is erg interessant.

 

Tips voor het fotograferen van baby's:

Doe kalm aan met de flitser
Probeer bij baby's jonger als 3 maanden het flitsen zelfs helemaal te vermijden, het is niet goed voor de ontwikkeling van het kind.
Ook bij oudere baby's moet je voorzichtig zijn met flitsen. Gebruik sowieso een flits die je kunt instellen en dus op z'n zachtst kunt zetten. Gebruik liever meer studiolampen en zet de ISO wat hoger.

Een flitslicht van 2500 watt p/s overprikkelt de hersenen van de baby, waardoor neurotransmitters op het verkeerde been worden gezet, waardoor er iets mis kan gaan met de ontwikkeling van het kind. Iets wat je toch absoluut niet op je geweten wilt hebben.

Ook zal een kind letterlijk terugschrikken voor zoveel flitslicht, wat de foto niet ten goede zal komen. Als je je flits terug kunt zetten tot 100 w/s zal er niks aan de hand zijn.

Gebruik zacht studiolicht
In het filmpje wordt een dubbele paraplulamp gebruikt. Het licht wordt dus nog een keer extra gefilterd. Maar ook één of twee softboxes kunnen voldoen natuurlijk. Als het licht te fel is, kun je lampen wat verder weg zetten.

Wees er klaar voor!
Met een beetje geluk kan een baby zich zo'n twee minuten op je concentreren. Je moet dus heel snel zijn. Zorg ervoor dat je met behulp van b.v. een pop, je instellingen en belichting al 100% voor elkaar hebt. Zodra de baby dan op z'n plek ligt, kun je gelijk foto's schieten. Om de aandacht van de baby te krijgen, zodat hij of zij  in de camera kijkt, kun je gekke geluidjes maken. Het helpt ook als de moeder vlak achter je gaat staan.

Hoe laat je een baby lachen?

Een baby moet zich comfortabel voelen. Het moet dus een vol buikje hebben, uitgerust zijn en een droge luier hebben. Instinctief beantwoorden baby's jouw glimlach, lach dus tegen ze en vraag ook de moeder, die zich vlak achter jou moet bevinden om te lachen.

Veilig

Zorg er voor dat het kind veilig ligt en niet ergens af kan vallen wanneer het bijvoorbeeld omrolt. Zorg er voor dat jij zelf of de ouders gelijk bij de baby kan zijn wanneer er iets onverwachts gebeurt.

Een baby goed op de foto zetten is niet makkelijk. Je bent een beetje afhankelijk van het geluk of je een mooie expressie te pakken krijgt. Heb geduld en wees creatief, want het is wel super dankbaar werk om iemand z'n oogappeltje mooi af te beelden.

Heb jij ook een leuke babyfoto gemaakt, net als Raisa  Zwart, plaats hem dan in onze lezersgallery. Wil je geïnspireerd worden door andere, bijzonder originele babyshoots? Kijk dan hier of hier eens.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth