Robot romantiek

AI maakt automatisch gedichten met selfie

Siem van Woerkom 112
Een nieuw AI project van Google maakt een automatisch gedicht van 1 woord, en plaatst deze automatisch over een selfie van de gebruiker.

Poemportrait met selfie

Google heeft een AI experiment genaamd 'Poemportrait' beschikbaar gemaakt. Gebruikers kunnen een enkel woord opgeven en de een selfie insturen, waarna de kunstmatige intelligentie een geautomatiseerd gedicht voor je zal schrijven. Als het gedicht klaar is, en de selfie gemaakt, zullen de woorden zich over het gezicht van de gebruiker 'wrappen' in een gaaf effect. 

Het project staat echt in de kinderschoenen dus een volledig rijmend prachtig gedicht moet je zeer zeker niet verwachten. Het algoritme gebruikt woorden uit een database van zo'n 30 miljoen zinnen en gedichten, sommige zelfs uit de negentiende eeuw. Schunnige woorden worden overigens niet toegestaan.

De AI zorgt ervoor dat elk opeenvolgend woord bij de vorige past, zodat er in theorie een normale zin zou moeten ontstaan. In praktijk... is dit niet altijd het geval. 

Wij probeerde het in onderstaande screenshots met het woord 'photograph'

We kunnen nu niet precies spreken over een shakespeare-waardig gedicht, maar de deep learning machine doet wat hij beloofd; een ge-automatiseerd gedicht op basis van slechts een enkel woord.

Toch raden we de machine aan nog eventjes te oefenen. We raden jou overigens wel aan om het eens zelf te proberen, mischien krijg jij wel een beter resultaat ;)

Lees ook: Dit alternatief voor Lightroom gebruikt AI voor je foto's

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Content Editor

Bekijk alle artikelen van Siem