Afdrukken op het juiste moment

Amy Schutte 178
Wanneer je het type fotograaf bent dat liever registreert dan regisseert, heb je minder zelf in de hand. Het gaat dan om afdrukken op het juiste moment, ‘the decisive moment’.

De term ‘the decisive moment’ is afkomstig van een beroemde fotograaf, Henri Cartier-Bresson. Hij schreef een boek met deze titel en veel fotografen wereldwijd hebben de theorie ervan omarmd. Hoe doe je dat, afdrukken op het juiste moment?

Wat is the decisive moment

Het begrip is niet gemakkelijk samen te vatten, maar heel kort door de bocht komt het erop neer dat de fotograaf bepaalt wanneer een foto afgedrukt wordt, wat er dan te zien is (het verhaal dat wordt verteld), de compositie (heel belangrijk) en de emotie van een spontaan moment. ‘Decisive moment’ betekent ‘beslissend moment’. Door een balans in de foto aan te brengen, die deels instinctief is, is het een goede foto. Alles moet dus in balans zijn op het moment dat jij, als fotograaf, de foto maakt. Iets te vroeg en de foto is niet goed, net te laat en het is ook geen goede foto. Dat Cartier-Bresson zijn foto’s niet nabewerkte, ook niet cropte, betekent ook dat hij voor ogen had dat alles in één keer goed moest zijn.

Hoe doe je dat, afdrukken op het juiste moment?

Wanneer je registreert, dus meer in de categorie documentaire fotograaf valt, wil dat niet zeggen dat je alleen maar moet afwachten. Af en toe kun je nog steeds initiatief nemen om het heft in eigen handen te nemen, zodat je de ‘decisive moment’ meer zelf bepaalt. Zorg in elk geval dat je camera klaar is voor actie. Maak je instellingen of kies een prioriteit instelling, zorg dat de camera aanstaat en dat de lensdop eraf is. Er zijn camera’s met een vertraging in de sluiter, deze zijn niet geschikt voor het zoeken naar the decisive moment. Vaak is dat moment immers enorm kort, en het moment kan al wel voorbij zijn voordat je camera eindelijk reageert. Bovendien is een snelle geheugenkaart handig, zodat je geen vertraging oploopt tijdens het wegschrijven van je foto’s. Sommige fotografen hebben dan ook de voorkeur voor een prime objectief, met een vaste brandpuntsafstand. Je bent dan niet bezig met zoomen, waardoor je het juiste moment zou kunnen missen.

In de praktijk

Voor documentaire fotografie is de theorie van de decisive moment een goede om je eens in te verdiepen. Maar ook in wildlife of straatfotografie is het uitstekend inzetbaar. Je kunt je camera in burst mode zetten, om meer mogelijkheden om precies het juiste moment te vangen. Bedenk je wel dat Cartier-Bresson daar in zijn tijd niet over beschikte, en de theorie dan ook meer gebaseerd is op het kíezen van dat juiste moment.

Sommige fotografen houden hun ogen op de actie, en kijken niet perse door de zoeker. Het idee is dat je hiermee kunt anticiperen wat er gebeurt. Dat kan goed werken, maar dan moet je wel goede controle over je camera hebben.

Zorg voor een plan

Wanneer je niet weet naar wat voor soort foto’s je op zoek bent, is het lastiger om klaar te staan om dat decisive moment vast te leggen. Wanneer je weet wat voor soort foto je zou willen maken, kun je op zoek gaan naar een geschikte locatie. Er zijn plekken en tijdstippen waarop de kans van slagen groter is, en dat is makkelijker uit te zoeken wanneer je weet waar je naar zoekt. Bovendien kun je je apparatuur vast aanpassen, en er bijvoorbeeld voor zorgen dat het juiste objectief al op je camera zit. Het is zonde en soms zelfs een beetje frustrerend om zonder doel rond te dolen en te  wachten tot een te gek onderwerp zich aandient. En helemaal als vervolgens blijkt dat je er niet klaar voor was. Dan kun je natuurlijk ook niet afdrukken op het juiste moment.

Afdrukken op het juiste moment

Wanneer je als fotograaf de voorkeur geeft aan registreren, komt er nog steeds heel wat bij kijken. Je kunt natuurlijk zomaar op pad gaan met je camera en er het beste van hopen, maar de kans van slagen is dan gering. Om ervoor te zorgen dat je kunt afdrukken op het juiste moment, moet je vaak wel wat voorbereidingen treffen. Maar het resultaat zal ernaar zijn!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy