Van goede naar fantastische foto

Amy Schutte 936
Volgens sommige fotografen is het het licht. Volgens anderen compositie. Wat maakt nu het onderscheid tussen een goede foto en een fantastische foto?

Helaas is dat niet zo gemakkelijk om te zeggen. Een foto met een fantastische compositie maar slecht licht is waarschijnlijk saai. Een matige compositie maar fantastisch licht kan een goede foto zijn. Wat zijn nu factoren die dit beïnvloeden, en die van een prima foto een echt steengoede plaat maken?

Elementen werken samen voor een fantastische foto

We kunnen een vijftal factoren benoemen die bijdragen aan de impact van je foto. Het is belangrijk om op te merken dat deze samenwerken. Los van elkaar betekent het niet altijd een goede foto. Ze hangen samen in vele opzichten.

1. Compositie

Compositie trekt de kijker het beeld in en houd de aandacht vast. Mits het een goede compositie is, natuurlijk. Het is belangrijk om het maken van een goede compositie onder de knie te krijgen. Je kunt hiervoor compositieregels bestuderen, want het maken van een goede compositie kun je leren.

2. Licht

Goed licht kan veel verschillende dingen zijn. Je moet er als het ware een oog voor ontwikkelen, het gaan herkennen. Wees je continu bewust van het licht, ook als je niet aan het fotograferen bent. Van welke richting komt het? Wat is de lichtbron? Is het hard of diffuus, zacht licht? Is het verspreid of niet? Kijk ook eens met dit oog naar foto’s die je aanspreken en bestudeer het licht.

3. Timing

Het moment waarop je afdrukt is erg belangrijk. Het bepaalt wat er in de foto te zien is, welk moment er voor altijd bevroren is. Henri Cartier-Bresson noemde dit ‘the decisive moment’. Het hang samen met bijvoorbeeld de compositie, want het bepaalt waar een onderwerp zich bevindt. Ook bij momenten die langer duren, zoals zonsondergangen, is timing belangrijk.

4. Het verhaal

Een foto vertelt een verhaal. Je legt vast wat er op een bepaald moment gebeurt, in een bepaalde omgeving. Daar zit emotie in, en dat kan zelfs wanneer je geen mensen in je foto hebt opgenomen. Het verhaal hoeft niet ongelofelijk ingewikkeld te zijn. Het kan ook zijn ‘kijk eens hoe lekker deze salade met kip is’. Maar wees je bewust van het verhaal dat je met je foto wil vertellen.

5. Nabewerking

Goede nabewerking maakt de impact van een foto groter. Het is onderdeel van het fotografie proces. Sommige fotografen vinden dit onderdeel niet zo leuk, maar het loont echt om je erin te verdiepen. Het argument dat ‘vroeger, bij analoge fotografie ook niet werd nabewerkt’, is niet waar, want ook in de doka werd aan foto’s gesleuteld. Contrast werd versterkt of verminderd, delen werden lichter of donkerder gemaakt en helderheid werd aangepast. En soms werd er nog meer gesleuteld. Voor ons is dit nu, digitaal, allemaal veel gemakkelijker geworden. Dus kijk in elk geval eens naar de ‘eenvoudige’ bewerkingen, als kleur, witbalans, contrast en helderheid.

In principe heeft de perfecte foto deze vijf factoren in perfecte balans. Aangezien een perfecte foto niet bestaat, kunnen we in elk geval streven naar fantastische foto’s. In het achterhoofd houden dus, deze vijf punten.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy