6 tips voor het maken van een goede foto

6 fotografietips

Aimée van Vuuren 434
Het maken van een goede foto klinkt makkelijk maar blijkt altijd nog een lastige opgave. Hier zijn 6 fotografietips die het maken van een goede foto makkelijker maken.

6 fotografietips die jouw foto beter maken

Pas onderstaande fotografietips toe om een zo goed mogelijke foto te kunnen maken. 

1. Wisselen met standpunt

Als eerste fotografietip is het handig om te weten dat wisselen met standpunten voor variatie zorgt in je foto’s.  De meeste foto’s worden vanaf ooghoogte gemaakt. Dit is de meest standaardvorm binnen de fotografie. Je kan ervoor kiezen om het onderwerp vanaf een heel laag standpunt te fotograferen of juist vanaf een hoog standpunt.

2. Regel van derden

De tweede fotografietip is dat je als fotograaf rekening kan houden met de regel van derden. Ook hier wissel je van standpunt. Hiermee wordt bedoeld dat je het beeld verdeelt met 4 lijnen welke zorgen voor in totaal 9 vlakken. Als je het onderwerp welke je fotografeert op 1 van de 4 snijpunten plaatst zorgt dit al voor een heel ander effect van de foto.

Lees meer over de regel van derden

3. Camera stilhouden tijdens fotograferen

De derde tip voor het maken van een goede foto is dat de het onderwerp op de foto’s altijd scherp is. Het is daarom van belang dat je de camera zoveel mogelijk stil kan houden tijdens het fotograferen. Een oplossing hiervoor is het klemmen van je armen tegen je lichaam om trillen tegen te gaan of het gebruiken van een statief.

4. Kunst van het minimalisme

De vierde tip om de foto goed te kunnen maken is het zorgen voor minimalisme in je foto. Het is verleidelijk om alles wat je wilt fotograferen in één foto terug te laten komen, dit is echter niet handig. Het zorgt voor onrust in je foto. Een eenvoudige en rustige foto kijkt vaak ook prettiger. Zo luidt het gezegde: ‘’less is more’’.

5. Controleer de instellingen

De vijfde tip is het handig om vooraf de instellingen te controleren. Als beginnende fotograaf kan je natuurlijk aan de slag met de basisinstellingen kiezen voor je camera. Dit worden je standaard instellingen. Hoe meer je gaat fotograferen, hoe meer je kan gaan experimenteren met de instellingen. Basiskennis van je camera is dus essentieel voor het maken van een goede foto.

Mocht je een artikel willen lezen met meer fotografietips. Lees dan ons artikel met fotografietips voor het maken van kleurrijke en creatieve foto’s.

Foto: Jan Vašek

6. Leren door te doen

De laatste tip en gelijk ook de belangrijkste van alle fotografietips: je leert fotograferen door het te doen. Een paar keer per jaar, bijvoorbeeld als je op vakantie bent of bij een huwelijk, zorgt er niet voor dat je beter gaat fotograferen. Een aantal dagen per week, 1 á 2 uur per keer zal al voor meer vooruitgang zorgen. Het maakt niet uit wat je fotografeert, als je maar bezig blijft. Hierdoor bouw je veel meer kennis op rondom fotografie.  

De fotografietips samengevat

Het maken van een goede foto gaat dus onder andere hand in hand met verschillende standpunten proberen, de camera stilhouden en veel oefenen. Als je je gaat voorbereiden op het maken van foto’s, dan kan je deze fotografietips in het achterhoofd houden.

Tags: fotografietips, fotografie, fotografietips voor goede foto, tips, goede foto, makkelijk

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée