Zet jouw interpretatie en visie op de werkelijkheid meer kracht bij

Aan de slag met filters

Redactie digifoto Starter 1062
Iedere foto toont feitelijk een interpretatie van de fotograaf op de werkelijkheid. Er zijn verschillende gereedschappen beschikbaar om jouw interpretatie en visie op die werkelijkheid nog meer kracht bij te zetten, zoals bijvoorbeeld het gebruik van filters.

Met behulp van filters kun je aanzienlijk betere landschapsfoto’s maken! Filters zijn daarmee onmisbaar voor elke landschaps- en natuurfotograaf. Filters en filtersystemen zijn er in vele soorten en maten. Ook het aantal aanbieders groeit. Een partij die we al zeer geruime tijd kennen, is NiSi. Dit merk levert sinds 2005 hoogwaardige camerafilters die gebruikt worden door veeleisende landschaps- en architectuurfotografen. Zowel amateurs als professionals. Het aanbod van NiSi is zeer groot. Voor bijna ieder objectief heeft NiSi een geschikte filterhouder.

Voordat we hier dieper op ingaan, is het goed om eerst de drie belangrijkste filters voor landschapsfotografie op een rij te zetten: het grijsverloopfilter, het grijsfilter en het polarisatiefilter.

Grijsverloopfilter

Het eerstgenoemde filter biedt uitkomst wanneer het contrast in je foto erg groot is, bijvoorbeeld bij een landschap met een mooie lucht erboven. Wanneer je in zo’n geval de belichting afstemt op de voorgrond van het landschap, wordt de lucht veel te licht. En wanneer je de lucht mooi belicht, wordt de rest van de foto veel te donker. Je oog is prima in staat om zulke grote contrastverschillen waar te nemen, maar je camera kan hier niet goed mee omgaan. Hierdoor gaan details in de lichte en/of de donkere delen van jouw foto verloren. Met een grijsverloopfilter houd je het licht uit de lichte delen (bijvoorbeeld de lucht) tegen. Hierdoor kun je langer belichten om voldoende detail in de donkere delen (de voorgrond) te krijgen. Grijsverloopfilters bestaan in verschillende gradaties, waarmee je bijvoorbeeld 1, 2 of 3 stops licht tegen kunt houden. Ook kun je verschillende filters met elkaar combineren. Dit geeft je de vrijheid om zelf te kiezen welke balans je tussen de lichte en donkere delen wilt bereiken.

Grijsfilter

Nummer twee, het grijsfilter, kun je inzetten wanneer je graag lange sluitertijden wilt gebruiken. Dit is met name interessant wanneer er bewegende delen in je beeld voorkomen, zoals water of wolken. Uiteraard kun je een kleiner diafragma kiezen, zodat je sluitertijd langer wordt. Maar soms wil je nog langere sluitertijden of is een klein diafragma niet gewenst, omdat je een kleine scherptediepte voor ogen had. Een grijsfilter houdt het licht in je hele beeld tegen, waardoor je langer kunt belichten. Grijsfilters zijn er in verschillende sterktes en houden bijvoorbeeld 3, 6 of 10 stops licht tegen. Ook zijn er variabele grijsfilters, waarbij je de sterkte zelf kunt kiezen door eraan te draaien.

Polarisatiefilter

Tot slot nummer drie, het polarisatiefilter. Dit filter wordt gebuikt om reflecties te beïnvloeden en contrasten aan te zetten. Met reflecties krijg je te maken bij glimmende en/of spiegelende oppervlakken, zoals van water, metaal of glas. Door gebruik te maken van een polarisatiefilter kun je zeer verschillende resultaten verkrijgen. Je kunt de spiegeling namelijk versterken of juist wegnemen. Een polarisatiefilter houdt de lichtstralen die in één richting worden weerkaatst tegen, terwijl het de andere lichtstralen juist doorlaat. Wanneer je het filter een kwartslag draait, laat het de lichtstralen uit de eerste richting juist door, terwijl het de andere tegenhoudt. Hierdoor heb je de keuze of je een oppervlak wilt laten spiegelen of juist niet.

Oneindige creatieve mogelijkheden met het 10 stops NiSi IR Nano ND1000 schroeffilter

Wij gingen recent aan de slag met het 10 stops NiSi IR Nano ND1000 schroeffilter (een zogenaamde Big Stopper). Dit filter is gemaakt van hoge definitie optisch glas en voorzien van een dubbelzijdige vocht- en vuilwerende Nano Coating. Dankzij de IR-technologie die NiSi gebruikt, leg je levensechte kleuren vast zonder lelijke kleurzwemen. Dat laatste zien we meer dan eens terug bij het gebruik van andere filters. Daarmee verdienen de filters van NiSi wat ons betreft daadwerkelijk de naam Neutral Density (ND).

© Remco Stunnenberg (Gemaakt in combinatie met het 10 stops NiSi IR Nano ND1000)

© Remco Stunnenberg (Gemaakt in combinatie met het 10 stops NiSi IR Nano ND1000)

NiSi Ti Enhance CPL schroeffilter

Daarnaast maakten we gebruik van het NiSi Ti Enhance CPL schroeffilter. Dit polarisatie filter heeft een titanium ring en staat te boek als een van de meest krachtige polarisatie filters. Je gebruikt dit filter om reflecties, kleuren én contrasten te beïnvloeden. Met name voor dat laatste doel maak ik niet zelden én graag gebruik van het polarisatiefilter. Het NiSi Ti Enhance CPL filter blijkt in de praktijk nog mooiere kleuren én een beter contrast op het leveren dan het standaard CPL filter.

© Remco Stunnenberg (Gemaakt in combinatie met het NiSi Ti Enhance CPL schroeffilter)

© Remco Stunnenberg (Gemaakt in combinatie met het NiSi Ti Enhance CPL schroeffilter)

Meer info over NiSi en het gebruik van deze filters vind je hier.

Lees ook: Tips voor meer grafisch werk

 

 

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie