Van registrerende fotografie naar een meer creatieve benadering

Tips voor meer grafisch werk

Remco Stunnenberg 658
Wil jij op fotografiegebied je grens verleggen? Dat kan bijvoorbeeld door af te stappen van registrerende fotografie en in plaats daarvan te kiezen voor een meer creatieve, grafische benadering.

Een mogelijkheid om te komen tot een meer creatieve benadering is het benadrukken van lijnen, vlakken en patronen. Op die manier ontstaat een meer grafisch werk waarbij compositie, vlakverdeling en lijnenspel op de voorgrond staan.

Voor het maken van dat soort beelden zijn onderwerpen die sterk contrasteren met de achtergrond het meest ideaal. De achtergrond moet liefst geen storende elementen bevatten. Lucht en water vormen dan ook een perfecte achtergrond voor wie dit soort beelden wil maken. Tegenlicht vergroot het contrast en versterkt de grafische werking.

De compositie is bij deze techniek erg belangrijk, kleine wijzigingen in het camerastandpunt kunnen het resultaat enorm beïnvloeden. Hard licht is voor het maken van dit soort foto’s zelden een probleem. Het kan zelfs een voordeel zijn.

Nabewerken is eigenlijk altijd nodig. Hierbij draait het met name om het verhogen van het contrast en het verminderen van kleur of eventueel omzetten naar zwart-wit. Storende elementen kun je verwijderen om een zo mooi mogelijk resultaat te bereiken.

Last but not least, voor het maken van dit soort beelden, heb je geen mooi licht nodig. Juist grauwe, grijze dagen of, zoals al aangehaald, hard tegenlicht lenen zich prima voor het maken van meer grafisch-achtige beelden. 

Beelden: © Remco Stunnenberg

Lees ook: Tips voor zwart-witfotografie

 

 

 

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco