Waarom goede foto’s niet altijd scherp zijn

Waarom goede foto’s niet altijd scherp zijn

Senta Bemelman 1555
Als beginnend fotograaf kun je misschien veel foto’s weggooien omdat deze niet scherp zijn. Soms kan een onscherpe foto echter toch van goede kwaliteit zijn. Lees snel waarom!

In de fotografie hangt de kwaliteit niet enkel af van de scherpte van een foto. Je hebt ook andere zaken die meespelen zoals: compositie, belichting, focus en sfeer.

Compositie

Soms is een foto onscherp, maar heb je een krachtige compositie. Ook de afstand tot je onderwerp is belangrijk. Bij een close-up stoort het bijvoorbeeld meer dan bij een totaalshot als het onderwerp niet volledig scherp is. Je kunt voor een goede compositie de regel van derden gebruiken voor een rustig beeld.

Belichting

Ook de belichting is belangrijk bij fotografie. Voor een goede foto kun je gebruik maken van de belichtingsdriehoek. Soms is het belangrijker dat je foto geen ruis heeft en niet over- of onderbelicht is, dan een perfect scherpe kiek. Je hebt daarnaast ook toffe belichtingseffecten, zoals bokeh, waar onscherpe delen juist belangrijk zijn.

Sfeer

Bij sommige foto’s is de sfeer of het karakter belangrijker om naar voren te brengen. Onscherpte kan dit ondersteunen. Neem bijvoorbeeld sportfotografie. Niet elke sportfoto is haarscherp. Dit komt omdat je als fotograaf de actie vast wil leggen.

Focus

Daarnaast is ook de focus die je gebruikt belangrijk. Hiermee bepaal je wat scherp of onscherp in beeld komt. Dit doe je met behulp van het diafragmagetal en de brandpuntafstand. Met deze onderdelen bepaal je in hoeverre de voor- en achtergrond scherp in je foto terugkomen.

Als je een groot diafragmagetal gebruikt, is de opening smaller en worden de voor- en achtergrond beiden scherp in beeld gebracht. Dit komt vooral voor bij landschapsfotografie. Om je achtergrond onscherp in beeld te brengen gebruik je een kleiner diafragmagetal, waardoor je diafragma meer licht door laat. De focus is hiermee ook een belangrijk onderdeel van de fotografie. Zo kan een lichte bewegingsonscherpte iets minder storend zijn als de fotograaf op het juiste onderdeel heeft gefocust. Zo is het bijvoorbeeld minder erg als de kat die je fotografeert met een klein diafragmagetal iets bewogen in beeld komt, maar de achtergrond onscherp is. In tegenstelling tot een foto waarbij de achtergrond scherp is, maar de kat verandert in een bewogen vlek.

Hoeveelheid

Ook de mate van onscherpte is belangrijk bij het kijken naar de kwaliteit van de foto. Lichte bewegingsonscherpte is vaak te overzien en kan soms ook nog iets aangepast worden in de nabewerking. Terwijl hevige onscherpte vaak een chaotisch beeld oplevert. Een klein diafragmagetal kan in combinatie met een verkeerde focus bijvoorbeeld een erg onscherp beeld opleveren.

Het is altijd belangrijk om de foto in het geheel te bekijken en niet enkel op het onscherpe deel te letten. Stel jezelf altijd de vraag: Is de foto nog aantrekkelijk of duidelijk ondanks de onscherpte?

Bekijk hier nog meer redenen waarom een foto niet altijd scherp hoeft te zijn.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta