Zo kiek je hoge gebouwen in 4 stappen

Zo kiek je hoge gebouwen in 4 stappen

Senta Bemelman 2529

Architectuurfotografie is natuurlijk ontzettend gaaf, maar hoe krijg je precies die eindeloos hoge gebouwen goed op de foto? Lees het nu!

Met de snelle tips maak je betere foto’s van hoge gebouwen! Zorg ervoor dat je de lucht meeneemt op de foto, dat laat zien hoe hoog het gebouw is.   Neem deze 4 stappen bij je zoektocht naar machtige architectuur!

Stap 1

Kies een hoog gebouw en zet je statief op. Een statief biedt stabiliteit en zorgt ervoor dat je foto recht en scherp is. Zorg dat het gebouw dat je fotografeert een interessante of opvallende vorm of kleur heeft. Kijk ook of dit goed afsteekt tegen de lucht, dan vestig je alle aandacht op het gebouw!

Stap 2

Schakel over op de manuele modus en kies een klein diafragma (hoog getal) van bijvoorbeeld f/16. Hierdoor krijg je veel diepte op je foto, wat het gebouw nog interessanter maakt! Om je focus te controleren kun je voor live-view kiezen en vervolgens inzoomen op het gewenste focuspunt en kritisch kijken.

Stap 3

Gebruik een (ND) filter. Een filter zorgt ervoor dat het licht gedoseerd via de lens op de sensor terecht komt. Hierdoor kun je het onderscheid tussen wolken en lucht naar voren brengen of extra benadrukken. Dit werkt goed als er fel daglicht is .

Stap 4 

Kies de juiste sluitertijd. De sluitertijd is eigenlijk, net als het diafragma, afhankelijk van de lichtval. Bij een sluitertijd van 30 seconden krijg je meestal onscherpe, zachte wolken.  Houd de ISO-waarde laag (100). Wees niet bang om een lange sluitertijd te gebruiken, je camera blijft stabiel door het statief!

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta