YouTube: het beste of slechtste leermidden op het gebied van fotografie?

YouTube: het beste of slechtste leermidden op het gebied van fotografie?

Eefke Burg 555
Als je snel iets nieuws wil leren, dan zoek je het op YouTube op en binnen no-time weet je het, toch? Maar is YouTube eigenlijk wel zo’n goed leermiddel?

Ieder persoon is anders als het gaat om iets nieuws te leren. De één leest snel en leert het meest uit een boek, terwijl een ander eigenlijk alles zien moet en ervaren om het echt te kunnen begrijpen. YouTube lijkt in eerste instantie een revolutionair leermiddel: want bijna alles wat je wil leren is wel terug te vinden in de gratis tutorials, tipvideo’s en andere beelden. Je hebt alleen maar iets nodig om het te kunnen bekijken en je kan aan de slag. Maar wat is het addertje onder het gras, als er al één is?

YouTube Beste Slechtste leermiddel

Lees ook: Verbeter je landschapsfoto’s met dodge and burn in Lightroom

YouTube bevat een enorm grote bibliotheek met beeldmateriaal: van tutorials waarin je leert bewerken, tot achter de schermen bij fotoshoots tot interviews en podcasts die kunnen inspireren. Zowel voor complete beginners als voor degenen die op zoek zijn naar meer geavanceerde technieken is er wel wat te vinden. Het is dan ook zeker niet het aanbod waar het bij YouTube tekortschiet.

YouTube biedt soms te veel materiaal

Als je op zoek bent naar een antwoord op een vraag dan biedt YouTube vaak snel het antwoord, maar als je aan het begin van je leerproces bent, dan kan dat soms onhandig zijn. Het is één ding om op te zoeken wat frequentieseparatie doet en om hier een tutorial in te volgen, maar dat betekent niet dat dit de techniek was waar je naar op zoek was of het belangrijk is om het toe te passen. Je komt op YouTube daarnaast allerlei verschillende meningen tegen, waardoor dit je vooruitgang kan vertragen.

Youtube beste slechtste leermiddel

Lees ook: Portrettips: een shoot is pas klaar als je model weg is

Daarnaast kan je een heleboel zaken bekijken, maar door daadwerkelijk het te doen leer je vaak het snelst. Voor de één is het voldoende om elke dag een lijst met inspirerende video’s af te werken, maar pas als je echt er uren in gaat stoppen zal je echt beter worden. YouTube films moeten dan ook eerder een aanvulling op het leren van je fotografie zijn dan een vervanging van het daadwerkelijk naar buiten gaan om te fotograferen.

YouTube levert veel dezelfde makers af

Net als bij andere social media, kan het gemakkelijk zijn om andere fotografen en hun carrièrepaden te volgen via hun YouTube-kanaal in plaats van om te kijken naar jouw stem en wat je wil vertellen. Hierdoor lijken bijvoorbeeld heel veel Instagram-makers op elkaar: doordat ze steeds kijken naar elkaar.

Om écht beter te worden, heb je naast YouTube video’s ook veel aan een persoonlijke docent, die jou datgeen leert, waar je jezelf in wil ontwikkelen. Geniet dus van de inhoud, leer en laat je inspireren. Maar blijf altijd je eigen pad volgen.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke