Winnaars Zilveren Camera Junior 2020

Christel de Wolff 405
Na intensief jury overleg zijn de winnaars van de Zilveren Camera junior 2020 bekend gemaakt. Er kon worden ingezonden in twee leeftijdscategorieën en beoordeeld door een vakkundige jury.

Zilveren Camera Junior

Er kon worden ingezonden door 10 tot en met 13-jarigen en door 14 tot en met 18-jarigen. e oudsten zijn beoordeeld door een jury bestaande uit Marijn Fidder, 22, fotograaf en winnaar van de categorie Documentair binnenland met een serie over kinderkanker, Veronique Jansen, 53, fotograaf en communicatiemedewerker Museum Hilversum en Marcel Molle, 55, fotograaf en directeur Zilveren Camera. De jury voor de 10 tot en met 13 jarigen bestond uit tien leden van de kindergemeenteraad van Hilversum onder leiding van Kinderburgemeester Lise van der Ploeg. Tijdens de jurering stond Ivy Mazurek, projectleider van de Zilveren Camera Junior bij Museum Hilversum, de jury bij.

De jury geeft aan dat de hoge kwaliteit over de hele breedte opviel. De opdracht was om je eigen dagelijks nieuws te fotograferen en daarbij dicht bij jezelf en je omgeving te blijven. Dat hadden velen letterlijk opgevat met als resultaat  mooie egodocumenten over huisdieren, objecten in de huiselijke omgeving, een interessante serie over verveling, school en weerfoto's. Met een foto van uitverkochte handgel kwam de actualiteit heel erg dichtbij. Ook waren er enkele producties die bij de professionele wedstrijd niet hadden misstaan zoals reportages over de klimaatmars en de boerenprotesten.

Uitslag 10 tot en met 13-jarigen

Er werd lang gediscussieerd door de leden van de kindergemeenteraad en de uitslagen voor de 10 tot en met 13 jarigen lagen erg dicht bij elkaar. Bij de enkele ingezonden foto's werd met minimaal verschil de wedstrijd gewonnen door Anna de Koning (11 jaar) uit Baarn, met haar werk ‘Het zachte weer’. De jury zag hierin de pure schoonheid van een plasticsoep-vrije wereld die we misschien niet meer zullen kennen in de nabije toekomst. Ook de series waren goed vertegenwoordigd. Hier werd uiteindelijk afgetekend Donne van Alkemade (13 jaar) uit Hilversum de winnaar met een volwassen serie macro-fotografie die een heel eigen sfeer creëerde.


Anna de Koning, Leeftijd: 11 jaar, Woonplaats: Baarn, Naam werk: Het zachte weer

‘De natuur zat eens te kijken wat voor een rotzooi wij van de wereld maakten, het voelde zich wel fijn bij het zachte water.’

Uitslag 14 tot en met 18-jarigen

Marijn, Marcel en Veronique waren het sneller eens, maar ook daar was er eensgezindheid over het hoge niveau van de inzendingen. De eerste prijs gaat naar de portretfoto ‘Je bent toch niet van suiker’ van Lieve van der Ham (16 jaar) uit Baarn. De foto verwarde de jury, is goed gemaakt en heeft een boodschap om minders suikers te gebruiken. Steeds meer mensen raken verslaafd aan suiker en dit wordt in de foto vergeleken met cocaïne. De eerste prijs voor de serie in deze categorie gaat naar ‘Boerenprotest’ van Pascal Kerpel (17 jaar) uit Puttershoek. Een mooie, complete en overtuigende serie over een actueel onderwerp. De jury is onder de indruk van de lef van deze fotograaf om zo dicht op het onderwerp te komen. Een serie die qua vorm en inhoud bij de volwassen editie van de  Zilveren Camera niet zou misstaan.

Lieve van der Ham - 16 jaar, Woonplaats: Baarn, Titel: Je bent toch niet van suiker.

‘De foto gaat over dat steeds meer mensen verslaafd raken aan suiker, suiker wordt soms vergeleken met cocaine, opium of nicotine en hierdoor kwam ik op het idee om deze foto te maken. We worden dus allemaal langzaam letterlijk 'van suiker’, omdat we er zoveel van eten. Poedersuiker lijkt best wel op cocaine qua hoe het eruit ziet (voor zover ik weet) en hierdoor kreeg ik het idee om een foto te maken alsof mijn zusje (het meisje op de foto) cocaine aan het snuiven was, maar in plaats van cocaine was ze werkelijk suiker aan het snuiven.’

Junior Fototalent Hilversum

Nieuw is de prijs ‘Junior Fototalent Hilversum’. De jury beoordeelde hiervoor alle inzendingen van jongeren die in Hilversum wonen of er naar school gaan. De winnende serie gaat over verveling en is gemaakt door Priscilla Oniyke (13 jaar) uit Hilversum (ze zit op het Alberdingk Thijm College in Hilversum). De foto’s zijn op een eigentijdse manier gemaakt; selfies met de smartphone en timer. De fotograaf verhaalt over ‘ik in mijn tuin, met een leuke outfit en in mijn broertjes kamer’ maar met verveling als boventoon. Goed en verrassend gefotografeerd.

Museum Hilversum

Museum Hilversum is tot en met 31 maart gesloten in verband met de richtlijnen van het kabinet met betrekking tot het coronavirus. Evenementen die in deze periode gepland stonden zijn afgelast. Vanaf volgende maand ben je weer van harte welkom. Op 5 april start de expositie Face It van William Rutten. 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel