Wildlife fotografie met een cameraval

Amy Schutte 685
Als je graag foto’s maakt van de natuur of wildlife, weet je dat je soms oneindig moet wachten. En dan nog zijn er bepaalde dieren die gewoon te schuw zijn om te kunnen fotograferen. Een cameraval kan dan uitkomst bieden.

Vooral ‘s nachts is het erg lastig om de dieren te vinden en te fotograferen. Maar ook overdag kan het lastig zijn om wildlife voor je lens te krijgen, zeker omdat veel wilde dieren behoorlijk schuw zijn. Je kunt zelf een cameraval maken.

Cameraval maken?

Om een cameraval te maken, moet je een bewegingssensor aansluiten op je camera. Je kunt dezelfde bewegingssensoren gebruiken als die vaak in buitenlampen voorkomen. Je weet wel, die felle lichten die aanspringen als je langsloopt. Deze gebruiken niet veel stroom en kunnen lang standby blijven. Ideaal voor het doel. Je kunt deze aansluiten aan een afstandsbediening voor de sluiter of - in sommige gevallen - rechtstreeks op de camera. Of je kunt een ‘triggertrap’ kopen. Hiermee maak je van je smartphone een bewegingssensor. Dit betekent wel dat ook die buiten moet blijven, maar als je in de buurt blijft of de cameraval bijvoorbeeld in je eigen tuin gaat gebruiken, is het een makkelijke en goedkope oplossing. Je kunt deze instellen om te reageren op beweging of geluid. 

Waar plaats je de cameraval

Zorg, uiteraard, dat de bewegingssensor op dezelfde kant gericht staat als je camera. Win eventueel informatie in van een lokale gids over een goede plek. Kijk naar ‘olifantenpaadjes’, paden die gemaakt zijn door dieren. Meestal is daar voldoende ‘drukte’ om wat op de foto te krijgen. Zet je camera op burst mode, zodat er in korte tijd een aantal foto’s wordt gemaakt. Het geluid van de sluiter kan dieren laten schrikken, dus meerdere kansen is een goed idee. Zet het diafragma niet te groot, want met een grote scherptediepte heb je meer kans dat het dier (en zijn ogen) scherp zijn. Gebruik je een flitser? Zet die dan in TTL, zodat deze automatisch afgestemd worden op je instellingen. 

Camera onbeheerd

Om een cameraval te bouwen moet je je camera een tijdje achterlaten. Buiten, met (waarschijnlijk) niemand in de buurt. Dus kun je misschien beter niet je nieuwste, peperdure DSLR gebruiken. Tenzij je vrij zeker weet dat deze onbeschadigd zal blijven natuurlijk. Kies anders voor een oudere camera, als je die hebt. Of je kunt natuurlijk in de buurt blijven, maar omdat je bedoeling is om dieren te fotograferen die schuw zijn, zul je een flinke afstand moeten nemen en is je camera nog steeds grotendeels onbeheerd.

Apparatuur

Op die camera heb je in dit geval geen telelens nodig, wat normaal bij wildlife fotografie vaak wel gebruikelijk is. Omdat dieren dichterbij de camera zullen komen - er zijn nu immers geen mensen om ze af te schrikken en extra voorzichtig laten zijn - kun je met een kleinere brandpuntsafstand uit de voeten. Je weet ook niet precies hoe het dier uiteindelijk voor de lens zal komen, dus wat ruimte om te croppen en je compositie aan te passen is fijn. Een kitlens kan hiervoor bijvoorbeeld prima werken. Voor ‘s nachts kun je flitsers opstellen. DIe zul je nodig hebben, want met langere sluitertijden kom je er niet. Dieren bewegen immers veel. Je hebt speciale camera’s voor dit doel, die werken met infrarood flitsers. Maar je kunt prima zelf een opstelling maken, met je eigen apparatuur. Kies bij voorkeur voor in elk geval twee speelights, die je aan weerszijden van de camera opstelt. Recht vanaf de camera zal waarschijnlijk rode ogen geven: de meeste nachtdieren hebben namelijk grote ogen en pupillen. 

Batterij

Als je van plan bent de camera meer dan een dag te laten staan, zet dan de beeld preview uit. Dit bespaart enorm op accuduur en die zul je nodig hebben. Sommige flitsers hebben een sleep setting, waardoor ze niet meteen klaar zijn om in volle capaciteit te belichten. Controleer hoe dat is met jouw flitsers, en of je de sleep functie wellicht uitschakelt. Dan zul je waarschijnlijk tussendoor moeten opladen.

Verstop eventueel de camera onder takken en bladeren. Zet ze niet in het zicht van mensen en niet midden op het pad. Dieren kunnen je spullen gemakkelijk vertrappen. Pak voor de zekerheid je camerahuis in met een regenhoes, die houdt meteen wat stof tegen. En dan is het een kwestie van geduld. En geluk.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy