Wat staat er op je objectief

Amy Schutte 737
Op vrijwel ieder objectief staan allerlei afkortingen en getallen. Wat betekenen ze allemaal?

Ieder merk heeft allerlei verschillende objectieven, of lenzen, vaak voor verschillende modellen. Bovendien zijn er nog derde partijen die ook objectieven verkopen, zoals Sigma of Tamron. Al die objectieven hebben allerlei letters en woorden op het objectief zelf staan. Wat betekenen ze?

De brandpuntsafstand staat op het objectief

Dit is vaak één van de eerste kenmerken waar je naar kijkt wanneer je een nieuw objectief wil aanschaffen. Vaak staat de brandpuntsafstand aan de voorkant, op het randje van de lens. Richt de camera (of het objectief) op jezelf en lees wat er staat.  De brandpuntsafstand is eigenlijk hoe ver kun je inzoomen? De meeste camera’s worden geleverd met een kitlens, vaak ongeveer 18-55 mm. 55mm is ongeveer de hoek die het menselijk oog ziet. Foto’s op die brandpuntsafstand genomen komen dus sterk overeen met hoe wij de wereld zien. 18 mm is iets wijder, dus een iets grotere hoek dan wij zien. Sterke zoomlenzen kunnen bijvoorbeeld afstanden van 70-300mm hebben. Voor de nieuwsgierigen onder ons, die getallen in millimeters staan voor de afstand van de sensor van de camera tot het midden van het objectief. Een prime lens heeft een vaste brandpuntsafstand. Dat betekent dat je er niet mee kunt in- of uitzoomen.

Maximale diafragma opening

De diafragma opening wordt vaak aangeduid als f/getal. Hoe verder het diafragma open kan, hoe lichtgevoeliger de lens is. Je kunt dan onder slechtere lichtomstandigheden nog steeds foto’s maken. Bovendien kun je met een grotere diafragma opening een kleinere scherptediepte in je foto’s aanbrengen. Dat betekent dat je een mooie onscherpe achtergrond hebt. Een grote diafragma opening wordt uitgedrukt in een laag getal. Hoe kleiner je het diafragma maakt, hoe meer het getal oploopt. Een kleine diafragmaopening is bijvoorbeeld f/2.8. De getallen voor diafragma opening zijn ook vaak op de rand van de lens te vinden, of aan de voorkant bij de lensdop. Soms staat er een serie getallen.  Dat kan bijvoorbeeld zoiets zijn: ‘1:2.8-4’. Dat betekent dat het objectief helemaal uitgezoomd een maximale opening van 2.8 heeft, maar wanneer je inzoomt verandert deze naar 4. Dit zie je vaak bij kitlenzen. Een grote maximale diafragma opening is wenselijk, want het geeft je meer mogelijkheden bij weinig licht. Maar het is ook vaak duurder.

Doorsnede 

Aan de voorste rand van het objectief, bij de lens, staat vaak de doorsnede vermeld. Dit is te herkennen aan het tekentje van doorsnede (een cirkel met een streep er doorheen). Deze maat is belangrijk wanneer je filters wil aanschaffen, een zonnekap of bijvoorbeeld een nieuwe lensdop.

Afkortingen op het objectief

Vaak nog een aantal afkortingen op je objectief geschreven. Deze zijn over het algemeen specifiek per merk. Als je een objectief wilt hebben die er voor zorgt dat de kleine bewegingen die jij maakt gecompenseerd worden, dan heb je “image stabilisation”, beeldstabilisatie, nodig. Canon noemt dat “IS”, Nikon “VR”, Sigma “OS” en Tamron noemt dit “VC”. Bij Sony zit dit in de camera zelf en wordt het steadyshot  of OSS genoemd.
Een extra snelle en stille autofocus heet bij Canon “USM”, Nikon “SWM”, Sigma “HSM”, Tamron noemt dit “USD” en Sony “SAM”.

Andere letters

Verder gebruiken verschillende fabrikanten vaak nog afkortingen voor technieken die specifiek zijn voor hun merk of series. Vaak wordt hiermee onder andere aangeduid voor welke camera vatting het objectief geschikt is. Ook zijn er vaak afkortingen die duiden op geschiktheid voor fullframe of cropcamera’s. De laatste noemt Canon bijvoorbeeld “EF_S”, Nikon “DX”, Sigma “DC”  Tamron noemt dit “Di II” en Sony”DT”. De meeste merken hebben daarnaast ook een dure serie lenzen, die gemaakt zijn van beter glas, een grote diafragmaopening, beter materiaal aan de buitenkant (zoals de Sigma ART lijn). Deze hebben vaak weer specifieke afkortingen. Je kunt online veel informatie vinden en wij testen ook regelmatig objectieven. Kijk dus eerst wat de ervaringen en specificaties zijn, en vraag in de winkel of je een aantal test foto's mag nemen.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy