Wat moet je aanschaffen voor reisfotografie, na je camera?

Amy Schutte 699
Goed, je hebt een camera gekocht en bent van plan om die voor reisfotografie te gebruiken. Te gek, maar met alleen een camera ben je er nog niet. Hier onze tips om je foto’s een doorslaand succes te maken.

Objectief

Misschien heb je je camera in een set gekocht, en zat er een kitlens bij. Dat is een goed begin, want dan kun je in elk geval foto’s maken. Zo niet, dan zul je nog een keer op pad moeten, om een fijne lens te kopen. Het objectief dat je kiest heeft grote invloed op de kwaliteit van je foto’s. Veel fotografen schaffen gaandeweg verschillende objectieven aan, waaronder standaard objectieven. Die hebben een vaste brandpuntsafstand en kunnen dus niet zoomen. Maar omdat het op reis erg handig is om zo min mogelijk spullen mee te zeulen, is het een goed idee om in eerste instantie een objectief aan te schaffen, maar wel een goede. Of in elk geval zo goed als je budget toelaat. Let op de brandpuntsafstand en de maximale diafragma opening: hoe lager het f/getal, hoe beter het objectief presteert in omstandigheden met weinig licht. Een zoomlens is op reis erg handig, en zoiets als een 24-70mm werkt voor veel omstandigheden. Bedenk van tevoren wat je graag fotografeert. Ga je de natuur in en fotografeer je graag wildlife, dan heb je misschien een groter bereik nodig.  

Geheugenkaarten

De volgende aankoop is of zijn geheugenkaarten, want je foto’s moeten ergens opgeslagen worden. Als je met een computer reist en je foto’s tussentijds backupt, heb je er aan een misschien genoeg, maar deze kan stukgaan. Het is dus altijd aan te raden om er meer dan een mee te nemen, want niet op alle plekken heb je gemakkelijk toegang tot nieuwe. Ook hier is het het waard om er wat meer aan te besteden, als je budget dat tenminste toelaat. Als je in RAW fotografeert zijn je bestanden groter en heb je meer ruimte nodig. Afhankelijk van hoeveel je daadwerkelijk fotografeert gaat een kaart van 32gb enkele dagen mee. Als je er maar een hebt, zul je deze dus regelmatig moeten leeghalen. Bovendien schrijven betere kaarten de foto’s sneller weg, wat handig als wanneer je in burst modus fotografeert.

Goede tas

Je camera moet ergens in vervoert worden, en hier kun je snel de plank mee mis slaan. Wat voor soort tas je koopt (schoudertas, rugtas) is erg persoonlijk, maar als het niet bij jou past kan het je snel in de weg gaan zitten. Een rugtas is over het algemeen lekker dragen en je bent vrij om je te bewegen, maar als je regelmatig je camera opbergt of vaak filters of iets anders nodig hebt, is het niet zo handig. Een schoudertas hangt sneller in de weg maar je kunt er gemakkelijk bij. Test thuis vast uit wat jij fijn vindt, eventueel door een tas van iemand te lenen. Denk ook aan een regenhoes, ook in tropische gebieden (juist daar) kan het flink regenen en je spullen moeten goed beschermd zijn. Let er ook op dat je tas als handbagage mee mag als je met het vliegtuig reist, bij voorkeur een die onder de stoel past.

Filters

We komen nu bij de categorieën aan die erg fijn zijn om te hebben en je foto’s zeker beter maken, maar zonder kun je ook fotograferen. Filters maken de mogelijkheden voor je fotografie groter. Met ND filters kun je met lange sluitertijden aan de slag (erg populair voor watervallen), met een polarisatiefilter kun je de weerspiegeling van bijvoorbeeld water of natte rotsen sterk verminderen, wat tot mooiere foto’s leidt, en met een verloopfilter kun je het grote contrast tussen land en lucht overbruggen, wat erg sterk is voor landschappen.

Statief

Veel reisfotografen gaan niet op pad zonder een statief, en met goede redenen. Het ding is erg onhandig en soms zwaar, maar het zorgt er wel voor dat je op elk tijdstip de beste foto’s kunt maken. Vooral bij weinig licht geeft het je veel meer mogelijkheden, waar onscherpte door camerabeweging anders op de loer ligt. Je hoeft de ISO niet te hoog te zetten, wat ruis kan veroorzaken. Je kunt een lichtgewicht statief aanschaffen, om het meenemen gemakkelijker te maken, maar let er wel op dat deze het gewicht van je camera (met objectief!) aankan. Te lichte statieven geven vaak alsnog trillingen, van het afdrukken bijvoorbeeld. Dus ook hier geldt, je kunt beter in een keer een goede kopen, Een goed statief kan overigens een leven lang meegaan, dus het is de moeite.

Extra batterijen

Over het algemeen houden de accu's van DSLR’s het langer vol dan van systeemcamera’s, maar het kan de moeite zijn om een extra batterij aan te schaffen. Niet overal kun je gemakkelijk opladen, en het is erg vervelend om niet te kunnen fotograferen omdat je accu leeg is. Vooral als je LiveView veel gebruikt gaat het een stuk sneller met de batterij, en ook als je veel aan chimping doet (het scherm checken om je foto te controleren). Geen must, maar in sommige gevallen een lifesaver.


 

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy