Zes ideeën

Wat doe je met je vakantiefoto's?

Amy Schutte 148
Op vakantie heb je de tijd en de rust om lekker veel foto’s te maken. Je komt op nieuwe, mooie plekken, eet en drinkt lekker en bent - als het goed is - minder gehaast. Grote kans dat je terugkomt met heel wat geheugenkaarten vol. Je kunt ze natuurlijk, tijdens je vakantie al, over social media uitstrooien. Maar misschien kun je er meer mee. Zes ideeën.

Maak een blog

Blogs zijn hip, maar ze zijn ook functioneel. Het is een leuke, speelse manier om iedereen die erin geïnteresseerd is op de hoogte te houden van jouw (of jullie) avonturen. Je kunt er leuke tekstjes over schrijven, of alleen je foto’s uploaden met een kort onderschrift. Je kunt op veel plaatsen een gratis blog aanmaken, zoals op waarbenjij.nu.

Maak een (online) diapresentatie

Als je geen zin of tijd hebt om een blog te maken, kun je een mooie diapresentatie van je foto’s maken. Er zijn allerlei apps voor, of online kun je aan de slag, zoals op Pholody. Hier kun je een slideshow bouwen met muziek die jij vindt passen of die het vakantiegevoel versterkt. Je kunt ook een diashow laten starten als screensaver op je computer, of met Apple Tv op je televisie, als achtergrond.

Druk je foto’s af

Je kunt gemakkelijk een fotoalbum maken, dat kant en klaar bij je thuis afgeleverd wordt. Of je drukt je foto’s af en gaat zelf aan de slag, als je de tijd daarvoor hebt. Een fotoalbum kun je gemakkelijk meenemen als je bij vrienden op bezoek gaat, of zelf op tafel leggen zodat gasten er doorheen kunnen bladeren. Er zijn verschillende aanbieders online te vinden, zoals Albelli, vaak met eigen software om de opmaak te maken. Of je kunt de opmaak in Lightroom of Photoshop maken en kiezen voor een meer professionele printshop. Je kunt je foto's ook verwerken in een kalender, op een koffiemok, online kun je werkelijk alles laten bedrukken met je eigen foto.

Maak kaartjes

Hoe leuk is het om kaartjes te versturen met je eigen vakantiefoto’s? Een leuk bedankje voor de buren die de planten hebben verzorgd, of je vrienden die de hond in huis hebben genomen. Erg persoonlijk en het attendeert meteen mensen op je fotografisch werk. Zeker bij mensen buiten je familie en directe vriendenkring kan het de aandacht op je fotografie leggen. Print eventueel je (portfolio) website op de achterkant.

Maak je eigen postzegels

Je kunt je foto’s gebruiken op postzegels! Erg leuk om een persoonlijk tintje toe te voegen aan een verjaardagskaartje. Of om je eerdergenoemde bedankkaarten mee te versturen. Op de site van PostNL kun je gemakkelijk aan de slag.

Hang ze aan de muur

Je kunt je mooiste foto’s natuurlijk gebruiken als kunst, om je eigen interieur mooier mee te maken en om een constante herinnering  te hebben aan een mooie vakantie. Je kunt gemakkelijk een print bestellen, bijvoorbeeld op canvas, (plexi)glas, aluminium of hout. Maar je kunt ook zelf aan de slag, op hout bijvoorbeeld. Of maak zelf een passe partout in Photoshop en laat het geheel afdrukken. Een mooie lijst scoren, bijvoorbeeld op een antiekmarkt, en klaar is je one-of-a-kind muurkunst. 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy