Waarom voorgrond zo belangrijk is in landschapsfotografie

Amy Schutte 1683
Een landschapsfoto maken is makkelijk. Maar een interessante foto maken van een landschap is vele malen moeilijker. Het kiezen van een goede voorgrond kan je enorm helpen om je landschapsfotografie naar een hoger niveau te tillen.

Door een mooie voorgrond te kiezen, kun je je landschapsfoto iets meer meegeven. Je kunt er schaal en diepte mee creëren, en een foto maken die beter is dan een gewoon kiekje van een mooi landschap. Lees mee!

Wat voor voorgrond

Een voorgrond kan van alles zijn. Een persoon, bloemen, takken maar ook een auto of een fiets. Je kunt de rotsen in je voorgrond meenemen, of een beekje dat er stroomt. Als de voorgrond maar iets toevoegt aan je foto, zit je in principe altijd goed.

Diepte

Een goede voorgrond kan diepte aan je foto geven. In landschapsfotografie streven de meeste fotografen naar een foto die zo scherp mogelijk is. Een grote scherptediepte, of een kleine diafragma opening wordt dan ook vaak ingezet. Zo is er een groot scherptevlak. Maar het kan je foto ook wat plat maken. Door een onderwerp op de voorgrond te plaatsen, krijg je meer diepte in je foto. Het geeft bovendien een gevoel van schaal aan je foto. Plaats je bijvoorbeeld een boomstronk op de voorgrond, dan zie je hoe wijds het landschap erachter is.

Vertel een verhaal met je voorgrond

Wat je op de voorgrond plaatst, heeft betekenis. Het voegt iets toe aan het verhaal van je foto. Zet je een auto in de voorgrond? Dan suggereert dit dat het landschap met de auto bereikbaar is, en misschien wat afgelegen is. Maak je er een fiets van, dan kun je al nagaan dat het dichter bij de bewoonde wereld is. Zet je er een camper neer? Je lijkt er te kunnen kamperen. Plaats je rotsen op de voorgrond? Dan lijkt het moeilijk begaanbaar gebied, terwijl dat met een grasveld niet zo is. Je kunt dus het verhaal aanpassen door te kiezen welke voorgrond je gebruikt.

Rust door lijnen in de voorgrond

Kijklijnen werken heel fijn in een foto. Ze kunnen de blik van een kijker het beeld in trekken, en naar het onderwerp toe leiden. Deze kun je uitstekend in je voorgrond gebruiken. Hekken, wegen, een rivier of zelfs schaduwen van bomen kunnen uitstekend werken als kijklijn. Ze maken een fijne compositie!

Denk goed na over de voorgrond bij landschapsfotografie. Ga je iets in de voorgrond plaatsen, en zo ja: wat. Je kunt er je landschapsfoto’s aantrekkelijker en veelzijdiger mee maken.

 

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy