Waarom je gebruikershandleiding lezen wél een goed idee is

Amy Schutte 108
Wanneer je je camera aanschaft, zitten er verschillende dingen in de doos. Je camerahuis natuurlijk, soms een kitlens, beschermdoppen en meestal een camerariem. En een gebruikershandleiding.

En die gebruikershandleiding wordt nog wel eens aan de kant gelegd. Je wilt natuurlijk snel aan de slag met je nieuwe camera, en fotografie leer je inderdaad door het vooral veel te doen. Maar toch is het een goed idee om er eens voor te gaan zitten.

Vergeet niets in te stellen

In je enthousiasme is het verleidelijk om de camera uit de doos te pakken en aan de slag te gaan. Niets mis mee, en je enthousiasme is reuze begrijpelijk. Maar het kan zijn dat je resultaten in eerste instantie tegenvallen. Misschien staat de belichtingsmeter bijvoorbeeld standaard anders ingesteld dan je gewend bent of verwacht had. Of de autofocus modus kan anders zijn, waardoor je je onderwerp niet goed scherp krijgt. Loop dus eerst eens de standaard instellingen door, en verander ze eventueel aan de hand van je persoonlijke voorkeur.

Voorkom herstellen fabrieksinstellingen dankzij gebruikershandleiding

Wanneer je lukraak instellingen verandert, maar eigenlijk niet zo goed weet wat het effect is, kan het ook zijn dat je met tegenvallende resultaten te maken krijgt. Of je krijgt ineens iets in je scherm te zien dat er niet hoort te zijn. Het kan dan lastig zijn om terug te vinden wat je had veranderd, omdat je zelf niet precies wist wat je deed. Of misschien heb je wel per ongeluk op een knopje gedrukt, maar je weet niet meer welke. Als je het niet meer kunt vinden, kun je de camera terugzetten naar fabrieksinstellingen. Of je pakt de gebruikershandleiding erbij!

Leer nieuwe functies kennen dankzij je gebruikershandleiding

Wanneer je al een camera had, en overstapt naar een nieuwe model, kan het zijn dat je nieuwe camera andere functies ondersteund dan de oude. In de meeste gevallen is het immers een upgrade. Is het je eerste camera, dan zijn er hoogstwaarschijnlijk flink wat functies die je nog niet kende. Wanneer je door de gebruikershandleiding bladert, kom je er flink wat tegen. De uitleg is vaak wat summier, maar over de meeste functies hebben we leuke tips en tricks geschreven, hier op Digifoto starter. Gebruik de zoekfunctie om meer te leren!

De gebruikershandleiding is meer dan een technische bijlage. Je kunt er veel wijzer van worden met betrekking tot je camera, dus ga er eens voor zitten en neem ‘m helemaal door. Heb je de gebruikershandleiding niet? De meeste fabrikanten bieden ze op hun site aan als downloads.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy