Waar moet je op letten bij sportfotografie?
Joyce Hoogland is regelmatig langs de lijnen van sportvelden of op circuits te vinden om sport te fotograferen. Waar moet je op letten bij sportfotografie en welke instellingen kun je het beste gebruiken? Joyce geeft uitleg:
De juiste plek
Zorg dat je weet hoe het spelletje in elkaar zit. Bij voetbal en tennis zal dat niet lastig zijn, maar bij American football of paardendressuur wordt het al moeilijker. Het is belangrijk van te voren te weten waar de actie zal zijn, zodat je op het juiste moment op de juiste plek staat.
Zo kan je voordat de wedstrijd begint al een plekje vinden. Want wanneer de bal eenmaal rolt of de lopers rennen, is er vaak geen tijd meer om daarover na te denken. Zoek een plek op waar de actie zich bevindt, maar ook vanwaar je gemakkelijk een andere plek kunt bereiken. Heel de wedstrijd vanaf één plek fotograferen wordt saai. Let daarbij ook op dat je niet op een gevaarlijke plek staat.
Camera: Canon EOS 350D
Brandpunt: 125mm
Diafragma: f/6.3
Sluitertijd: 1/1600
ISO: 400
Snelheid
Omdat acties vaak snel gaan is de instelling van de sluitertijd erg belangrijk. Wil je het onderwerp bevriezen? Dan zal je voor een snelle sluitertijd moeten kiezen. Denk daarbij aan 1/1000e seconde. Daarvoor heb je natuurlijk wel genoeg licht nodig. Speel daarom met de iso-waarde. Hoe hoger de iso, hoe minder licht je nodig hebt om een snelle sluitertijd te krijgen.
Bepaalde sporten lenen zich juist wel voor bewogen foto's. Denk aan motorraces of wielrennen. Om het onderwerp scherp te krijgen, terwijl de achtergrond bewogen is, moet de sluitertijd langzamer zijn. Hoe langzaam, hangt af van de snelheid van het object. Bij wielrennen kan je denken aan 1/100e seconde. Om het juiste effect te krijgen beweeg je mee met het onderwerp terwijl je de foto maakt. Het onderwerp is dan scherp, terwijl de achtergrond onscherp is door de beweging. Het is vaak even oefenen maar het levert mooie dynamische foto's op Ook is de timing erg belangrijk. De Continu-stand kan daarbij een handje helpen. Wanneer je de sluiterknop ingedrukt houdt maakt de camera meerdere foto's achterelkaar.
Camera: Canon EOS 5D
Brandpunt: 125mm
Diafragma: f/6.3
Sluitertijd: 1/50
ISO: 100
De kunst van sportfoto's
Durf foto's van dichtbij te maken. Sport is namelijk ook kunst. Lichamen die zich in allerlei posities wringen en spieren die strak staan. Vaak ben je niet in de mogelijkheid erg dichtbij te komen. Gebruik daarom bij voorkeur een objectief met veel zoom, zoals een 70-300mm. Let wel op dat je bij lange brandpuntafstanden (zoals 300mm) een snelle sluitertijd nodig hebt om bewegingsonscherpte te voorkomen.
Camera: Canon EOS 350D
Brandpunt: 200mm
Diafragma: f/6.3
Sluitertijd: 1/1600
ISO: 400
Licht
Zeker als je buitensporten fotografeert kan je het gedrag van het licht niet bepalen. Een lage, felle zon kan een mooie sfeer geven, maar ook sterke schaduwen. Wanneer je tegen de zon in fotografeert zorgt dat voor een abstract beeld. Wil je het onderwerp duidelijk op de foto zetten, dan moet je ervoor zorgen dat je de zon in je rug of zij hebt. Inflitsen is ook een mogelijkheid bij tegenlicht. Het flitslicht zorgt dan dat er geen harde schaduwen meer zijn. Echter is het niet altijd mogelijk om te flitsen omdat je te ver weg staat.
Standpunt
Om sportfoto's minder statisch te maken is jouw standpunt belangrijk. Ga eens ter hoogte van de bal liggen of neem een trapje mee, zodat je vanuit vogelvlucht het evenement vastlegt.
Foto's © Joyce Hoogland
Ben je benieuwd naar meer foto's van Joyce? Neem dan eens een kijkje op haar website.