Vraag andere fotografen niet naar hun camera instellingen

Amy Schutte 388
Het is een veelgestelde vraag wanneer een fotograaf een goed geslaagde foto deelt op social media of fora: welke camera instellingen zijn gebruikt om deze foto tot stand te laten komen? Wat heb je daar eigenlijk aan?

Volgens Mike Browne is dat een vraag die je jezelf zou moeten stellen. In deze video legt hij uit waarom.

 

 

De lichtomstandigheden veranderen continu. Er is dus nooit een ideale setting om een bepaald effect te bereiken. Bovendien ligt het eraan wat voor sfeer jij in je foto wilt bereiken. Wil je een low key, vrij donkere foto? Dan heb je andere instellingen nodig.

Ook ligt het aan de camera die jij gebruikt. Bij sommige camera’s kun je gemakkelijk de ISO hoog zetten, maar met andere camera’s krijg je bij diezelfde instellingen ruis.

Ook maakt het, volgens Browne, vaak niet zoveel uit welke van de drie belichtingsinstellingen van de belichtingsdriehoek je aanpast, zeker met een wijdhoeklens.

Het punt dat Browne maakt, is dat instellingen je geen foto geven, een foto geeft jou je instellingen. Je moet je de foto visualiseren voordat je deze maakt. Vervolgens pas je daar je instellingen op aan.

Het heeft dus geen zin om een soort uniforme instellingen over te nemen van een foto die je mooi vond. Tenzij het licht exact hetzelfde is. En de camera. En de hoek. Maar waarom zou je dezelfde foto dan nog een keer maken?

Het heeft dus niet zoveel zin om de gebruikte instellingen te vragen aan andere fotografen. Het is belangrijker om ze zelf goed te begrijpen. Zoals Browne regelmatig herhaalt, instellingen geven je geen foto, de foto geeft je instellingen.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy