Voordelen digitaal fotograferen

Voordelen digitaal fotograferen

Fokelien Broekstra 1399
Het is een vaak gemaakte opmerking: Als ik nog met filmrolletjes werkte, had ik deze foto niet kunnen maken. Het digitale tijdperk is al even bezig maar wat zijn nou de grote voordelen?

Blijft foto’s maken

Met een digitale camera blijf je foto’s maken.  Het maakt niet uit of het onderwerp interessant is, je kan alles op foto zetten. In het fotorolletje tijdperk dacht je bij iedere foto: Daar gaat weer 25 cent. Als je met een leerproces bezig was, wist je pas dagen later wat je resultaat was, vaak was de fotograaf dan alweer half vergeten wat je daadwerkelijk had gedaan.

LCD-scherm

In het digitale tijdperk kun je gelijk het resultaat van je foto’s bekijken. Is de compositie goed, zijn de kleuren goed uitgelicht. Is de foto onder- of overbelicht. In de tijd van de fotorolletjes was er geen mogelijkheid om even snel door je foto’s heen te scrollen, het bleef een verassing tot na de ontwikkeling hoe het eindresultaat er uit zag.

Sorteren tijdens fotograferen

Tijdens het fotograferen kan er gelijk gesorteerd worden, mislukte over- of onderbelichte foto’s kunnen worden verwijderd. In het analoge tijdperk was dit niet mogelijk. Je moest de foto’s laten afdrukken waardoor iedere mislukte foto geld kostte.

Milieuvriendelijker

Het is niet alleen goed voor je eigen portemonnee, maar digitaal fotograferen is ook een stuk milieuvriendelijker. Je hebt geen losse rolletjes meer, giftige stoffen nodig om je foto te ontwikkelen. We werken nu met SD-kaart die hergebruikt kunnen worden. Dit scheelt een hoop afval aan kartonnen en plastic doosjes.

Natuurlijk is het wel leuk om een oude fotorolletjes camera weer tevoorschijn te halen. Kun jij een goede analoge foto maken?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien