5 voordelen van een primelens

5 voordelen van een primelens

Redactie digifoto Starter 2435
Bij primelenzen kun je niet zoomen. Dit heeft een aantal voordelen. Lees snel waarom een primelens een goede overweging is.

Het kiezen van de juiste lens lijkt misschien een onmogelijke taak. De eerste keuze die je maakt is of je een zoomlens of primelens kiest.

Een lens waar je niet mee kan zoomen, is een aanrader voor iedere beginnende fotograaf. Omdat je niet vanaf een veilige afstand je onderwerp dichterbij kan halen door middel van zoomen, dien je de afstand tot het onderwerp te verkleinen.  In de onderstaande video zie je 5 voordelen van een primelens.

1: optische prestatie

Met een zoomlens krijg je vaak een vertekening van het beeld, wanneer je helemaal uitzoomt. Een lens met een vaste brandpuntafstand levert minder vertekening op en levert daardoor een betere optische prestatie.

2: Gewicht en grootte

Ook het gewicht van een primelens is een voordeel. Omdat dit type lens kleiner is, weegt het ook minder. Dit is erg handig wanneer je bijvoorbeeld een straatfotograaf bent, of vaak op reis gaat.

3: Zelfportretten

Wil je graag zelf op de foto? Dan is een primelens een voordeel omdat je minder kans hebt op een onscherpe foto. Wanneer je bij een zoomlens net op de verkeerde afstand staat tot de camera, wordt op een verkeerd deel gefocust.

4: Diafragma

Primelenzen hebben vaak een klein diafragmagetal, waardoor het diafragma veel licht binnen kan laten. Dit zorgt ervoor dat de lens ook goed presteert bij weinig licht.

5: Sport

Bij portfotografie draait het om snelheid. Bij veel sporten worden zoom- of telelenzen ingezet. Een primelens kan echter door de snelheid goed werken bij sportfotografie. Gebruik hiervoor en lens met een grotere brandpuntafstand zoals 135mm.

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie