Prime lens of toch een zoomlens?

Prime lens of een zoomlens?

Fokelien Broekstra 10347
Het verschil tussen een prime lens en zoomlens is eigenlijk heel simpel. Een prime lens is een lens met een vaste brandpuntafstand. Een zoomlens heeft een zoombereik, zoals de naam eigenlijk al zegt. Het verschil tussen twee lenzen is daarom al vrij snel duidelijk. Maar welk type is beter?

Bij de eerste aanschaf van je spiegelreflex, koop je vaak een camera met een bijgeleverd lens. Dit zorgt ervoor dat je direct kan starten met fotograferen. De zoomlens die vaak meegeleverd wordt, is een 18-55 mm. Een mooie lens om mee te starten. Wanneer je vaker op pad bent, mis je het voordeel van een groter zoombereik of een groter diafragma om in het donker goed te kunnen fotograferen. Je hebt veel keuze op het gebied van lenzen en het verschil tussen soorten vaak onduidelijk. Maar wat voor type lens kun je als starter het beste kopen?

Zoomlens

De meest gebruikte lenzen zijn de zoomlenzen, deze hebben als voordeel dat je met één lens een groot bereik kunt overbruggen. De lenzen zijn hierdoor een stuk veelzijdiger dan de prime lenzen. Je kunt vanaf je eigen standpunt makkelijk een foto maken door een beetje in of uit te zoomen. Daarnaast is een voordeel van zoomlenzen dat je minder vaak van lens hoeft te wisselen. Een nadeel is, dat een zoomlens over het hele bereik goed moet zijn, hierdoor wordt er niet gefocust op één brandpuntafstand, het nadeel is daarin dat de kwaliteit iets minder is dan dit bij een prime lens.

Prime lens

Prime lenzen hebben een vast brandpunt. Dit zorgt ervoor dat je een lens hebt die niet kan zoomen. De prime lenzen hebben als voordeel dat ze veel lichtgevoeliger zijn dan de gemiddelde zoomlens, omdat het diafragma veel groter is. In de prime lens zitten door de vaste brandpuntafstand minder bewegende onderdelen dan in een zoomlens. Hierdoor is de behuizing van een prime lens een stuk steviger. Het scherpstellen en afdrukken gaat een stuk sneller, omdat er minder lenzen in de behuizing zitten, die moeten verplaatsen om een scherpe foto te krijgen. De bokeh die ontstaat bij je foto is met een prime lens beter stuurbaar, je kan alles makkelijk voorledig laten vervagen.

Wat is beter?

Of een zoomlens beter is dan een prime lens of andersom, is iets wat je zelf uit moet zoeken. Hou je niet van het vele lenzen wisselen, en fotografeer je in goed verlichte ruimtes. Dan kan een zoomlens het voor jou het beste doen. Weet jij je vooral op de portret fotografie wil richten dan kun je beter voor een lens van 50 mm gaan. Je zult dan zelf meer van plek moeten verschuiven in plaats van zoomen om de juiste foto te krijgen. Het belangrijkste is dat je weet wat je wil gaan doen met de lenzen. Ga je motorrace fotograferen, dan is een zoomlens handig, een motor komt dichtbij en schiet vervolgens in de bocht weer verderweg. Een zoomlens heeft als voordeel dat je jou onderwerp beter kan volgen. 

Welke lenzen gebruik jij om jouw foto's te maken?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien