Voorbijgangers uit je foto houden: drie tips

Amy Schutte 478
Mensen die je onderwerp blokkeren zijn niet altijd te voorkomen. Je hebt dan in de basis een mooie foto, die toch verpest wordt door voorbijgangers. Daar kun je drie dingen aan doen.

Mooie plekken, of dat nu om toeristische trekpleisters of mooie landschappen gaat, trekken andere mensen aan. Logisch, want je bent niet de enige die ze mooi vindt. Voor je foto’s is het wat minder fijn. Soms is het wel leuk om de voorbijgangers mee te nemen in je foto, maar over het algemeen gaan ze niet op de goede plek staan en wil je ze waarschijnlijk uit de weg hebben. Dat kan. En wel op drie manieren.

Lange sluitertijd

Voor deze manier om voorbijgangers uit je foto's te houden heb je een statief nodig. Bovendien moet je enigszins begrijpen hoe je handmatig instellingen maakt op je camera. Het werkt voornamelijk als de mensen die je foto verpesten wandelen. Wanneer ze stilstaan, wordt het lastig. Je kunt namelijk je foto maken met een lange sluitertijd. Alle stilstaande onderwerpen worden dan in je foto opgenomen, maar bewegende dingen zie je niet meer terug. Je moet daarvoor wel een flink lange sluitertijd kiezen, bij voorkeur van enkele minuten. Omdat er gedurende al die tijd licht op je sensor komt, heb je het eerder genoemde statief nodig. Ook heb je, als je overdag fotografeert, een ND filter nodig. Dit filter houdt wat licht tegen, zodat je foto niet overbelicht wordt. Hoeveel ‘stops’ je filter moet hebben, hangt af van de sluitertijd. Maar om wandelende mensen uit je foto te houden, overdag, heb je zeker wel een 10 stopper nodig. Je kunt ND filters over elkaar heen schroeven, zodat je een groter bereik hebt.

Photoshop de voorbijgangers er uit

Heb je geen ND filter, of geen geduld, dan kun je mensen ook in Photoshop uit je foto knippen. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar Photoshop is een slim programma en doet stiekem best veel zelf. Met de functie ‘vullen met behoud van inhoud’ gaat Photoshop zelf als het ware berekenen wat er op de plek van de betreffende persoon te zien zou zijn, als deze persoon er niet voor stond. Dat doet het programma aan de hand van de rest van de foto. En heel vaak is dat best heel goed. Je selecteert de persoon die je uit wil knippen met het lasso gereedschap. Probeer een klein randje extra te selecteren, om het Photoshop niet te moeilijk te maken. Klik op Bewerken > Selectie vullen. Selecteer in het dialoogvenster Opvullaag in de vervolgkeuzelijst Gebruiken de optie Met behoud van inhoud. Vooral als de achtergrond mooi doorloopt achter het onderwerp kan Photoshop nu zelf bedenken wat er zou moeten zijn. Het werkt minder goed langs de randen, maar je komt er een heel eind mee. Eventueel kun je bijwerken met de kloonstempel.

Uitsnijden

Natuurlijk kun je ook kijken of je de foto bij kunt snijden, om op die manier mensen uit het beeld weg te laten. Misschien kun je voor een verticale uitsnede gaan, waar je eerst een horizontale had. Natuurlijk lukt dit niet als de mensen recht voor het onderwerp staan, maar verrassend vaak kun je hier je foto al veel beter mee maken.

Lees ook: Handige tips voor beginnende reisfotografen

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy