Vijf tips om goede locaties te vinden op reis

Amy Schutte 182
Op reis heb je vaak genoeg tijd om je op fotografie te richten. Bovendien zijn er genoeg fotogenieke plaatsen te bezoeken, mooie mensen te zien en landschappen te bezoeken. Dus je camera gaat mee op reis. Maar hoe zorg je er nou voor dat je op fantastische plekken terecht komt, en niets mist?

Reisgidsen

Doe je huiswerk. Reisgidsen zoals Lonely Planet of 500 hidden secrets zijn fijne boeken om je reis voor te bereiden. Ze geven je informatie over de historische locaties, toeristische trekpleisters en over iets minder voor de hand liggende plekken. Bovendien bieden ze informatie over openingstijden en kosten. Uiteraard zijn de boeken niet geschreven door fotografen, dus het is verder aan jou om te bekijken welk tijdstip goed is etc. Reisgidsen geven je verder een goed idee over de sfeer in het land. Dat is handig als je op straat foto’s wilt maken, of in armere gebieden. Je kunt je beter voorbereiden en inschatten of het veilig is om op pad te gaan. Lees de reisgidsen bij voorkeur van tevoren al, of blader ze in elk geval door.

Blogs

Overal ter wereld komen mensen om te reizen en een behoorlijk aantal van hen deelt zijn of haar ervaringen in blogs. Daarom kunnen deze een waardevolle informatiebron vormen. Waar de gidsen er niet onderuit komen om de grote toeristische trekpleisters te vernoemen, kunnen blogs volledig ‘off the beaten track’ gaan. Over nagenoeg iedere plek is wel geblogd, en het is de moeite waard om eens te kijken wat de schrijvers ervan ‘ontdekt’ hebben.

Foto websites

Sommige blogs worden geschreven door fotografen, maar de meesten zullen daar niet specifiek op gericht zijn. Zoek daarom eens online naar foto’s van locaties die je zou willen bezoeken. Vind je ze op blogs? Perfect, dan heb je waarschijnlijk meteen flink wat informatie voorhanden. Zo niet, kijk dan eens of het de moeite waard is om contact te zoeken met iemand die al op de locatie is geweest om te fotograferen. Maar ook aan het bekijken van foto’s kun je heel wat info ontlenen. Hoe valt het licht op welk tijdstip, hoe zit het met de gemiddelde drukte etc. Je wil natuurlijk het liefst zo origineel mogelijke foto’s maken, maar je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Vraag een lokale bewoner

Dit is, als je het mij vraagt, de meest succesvolle manier om interessante plekken te vinden die (nog) niet in reisgidsen te vinden zijn. Zoals je weet van je eigen woonomgeving ken je veel plekken. Je weet waar mooie dingen te vinden zijn, zoals gebouwen, graffiti of bruggen. Bovendien ken je waarschijnlijk wat plekken die niet voor de hand liggen. Een achteraf straatje met allemaal mooie, statige gebouwen. Of een ietwat vervallen flat met een montone symmetrie die het goed doet op foto’s. Je kent de onontdekte plekken. Zo is het in elk land. In Azië bijvoorbeeld zijn heel veel tempels. Als toerist kom je over het algemeen in een aantal daarvan, degenen die het meest bekend zijn of het dichtst bij je hotel liggen. Maar vraag eens aan een local welke zij bijzonder vinden. Vaak kom je op de mooiste plekken uit, Het is hun thuis, dus zij weten er heus meer van dan de schrijvers van de reisgidsen en blogs.

Doe eens gek

Loop soms gewoon eens een pad op om te kijken waar je uitkomt. Verdwaal eens helemaal. Je zult zien dat het heel vaak de moeite waard is, dat je bijna altijd wel iets fotografie waardigs tegenkomt. Verdwalen is in deze tijd, van Google maps, ook niet meer zo spannend dus neem eens een risico. In het ergste geval verlies je er een uurtje mee.

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy