Vier minder vaak gekozen manieren om licht te gebruiken, die toch prima resultaten kunnen geven

Amy Schutte 263
In de meeste gevallen fotograferen we, buiten, met de zon in onze rug. Op die manier wordt het onderwerp van voren belicht. Bij portretten is zijlicht ook populair, omdat dat over het algemeen wat flatteuzer is. Maar er zijn andere manieren om gebruik te maken van het licht, die minder populair zijn. En dat is niet altijd terecht.

Zonnige omstandigheden maar fotograferen in de schaduw

Wanneer de zon schijnt, gaan veel fotografen op zoek naar onderwerpen in de zon. Maar de schaduwrijke plekken verdienen zeker ook wat aandacht. Wanneer de zon in je rug staat, maar het onderwerp zelf zich in de schaduw bevindt, kan dat een paar voordelen bieden. Het is gemakkelijker om je belichtingsinstellingen te maken voor een onderwerp in de schaduw. Je hebt niet te maken met een groot verschil tussen hooglichten en schaduwen, waarbij het gevaar op de loer ligt dat één van deze uit het histogram loopt en er informatie verloren gaat. In de schaduw zijn de lichtomstandigheden gemakkelijk te behappen voor het dynamisch bereik van je camera en de kleuren komen daardoor over het algemeen ook beter tot hun recht. Bovendien kan het mooie achtergrond opleveren, vooral tijdens de gouden uren waarin het licht zacht is. Laat het licht in de achtergrond vallen, maar belicht op je onderwerp. Een heldere achtergrond kan soms heel goed werken, zeker wanneer de achtergrond onscherp is. Het zorgt meteen voor een goed contrast tussen onderwerp en achtergrond, zodat duidelijk is wat het onderwerp van de foto is.

Schaduw met tegenlicht

Eigenlijk verschilt deze manier niet zoveel van de vorige, alleen heb je nu de zon niet in je rug, maar voor je - en achter het onderwerp. Het biedt dezelfde voordelen: het onderwerp is gemakkelijker om te belichten omdat het contrast op het onderwerp zelf minder groot is. Tegen een lichte achtergrond komt je onderwerp goed tot zijn recht, zeker wanneer het om iets relatief kleins gaat als een bloem o.i.d. De (onscherpe) hooglichten in de achtergrond kan mooie vormen veroorzaken en een zacht, helder gevoel aan je foto meegeven. Zeker wanneer het tegenlicht gefilterd wordt door natuurlijke elementen als gras, bomen of struiken. Zonder de harde contrasten op het onderwerp zelf.

Direct tegenlicht

Tegenlicht kun je ook directer gebruiken, recht achter het onderwerp. Om geen ongewenste lensflares of alleen silhouetten in je foto’s over te houden, kun je twee dingen doen. Gebruik alleen direct tegenlicht als de zon laag staat. Het licht is dan van zichzelf al zachter en heeft een warmere toon. Tegenlicht midden op de dag is te hard, te contrastrijk en geeft kleuren een verwassen effect. Daarnaast kun je de zon het beste uit je kader houden, omdat het anders vrijwel onmogelijk is om je onderwerp goed te belichten. Het contrast wordt dan te groot voor het dynamisch bereik van je camera. Of blokkeer de zon door je onderwerp ervoor te plaatsen. Hiervoor moet je waarschijnlijk je standpunt aanpassen, probeer eens omlaag te gaan met de camera. Zorg dat je onderwerp niet te veel opgaat in de achtergrond (geen groen tegen groen) en stel je belichting in op het onderwerp. Je kunt deze altijd nog bijstellen voor je de foto maakt, maar in eerste instantie is de juiste belichting van het onderwerp je uitgangspunt, ook al is de achtergrond dan te licht.

Bewolking

Grauwe dagen zijn niet direct het meest uitnodigend om op pad te gaan, zeker niet om natuurlijke elementen als bloemen te fotograferen. Maar je kunt juist gebruik maken van de bewolking, zeker midden op de dag als de zon hoog in de lucht staat. De wolken werken als een grote softbox, waardoor het licht zachter wordt en de contrasten wederom minder hard. De lichttonen komen beter tot hun recht dan in het harde zonlicht, dat kleuren vaak uitwast. Bewolking levert een betere kleurverzadiging in je foto’s op. En ook hier zijn de belichtingsinstellingen makkelijker te maken, omdat de verschillen tussen donker en licht minder ver uiteen lopen.

Niet alleen een zonnige dag geeft je mooie foto’s. En als de zon wel schijnt, kun je gebruik maken van schaduwrijke plekken. Verschillende lichtomstandigheden geven een andere sfeer aan je foto. Het is de moeite van het uitproberen zeker waard!

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy