Vier geheimen voor betere landschapsfotografie

Vier geheimen voor betere landschapsfotografie

Sterre Hartjes 971
Hoe verbeter je landschapsfotografie? Die vraag is heel moeilijk te beantwoorden. Dan hebben we het niet over instellingen, compositie of licht, maar over landschapsfotografie in het algemeen.

 

Verwachtingen van andere en je eigen creative doel

Laat de mening van klanten niet te veel je landschapsfotografie beïnvloeden. Wel moet je rekening houden met wat een klant verwacht maar laat je niet meeslepen. Mensen kijken en kopen je werk omdat ze houden van jouw creatieve insteek. Denk er niet te veel over na. Fotografeer wat je leuk vind want mensen prikken door je foto's heen en zien hoeveel liefde en aandacht je er in hebt gestoken.

Wat zijn de beste locaties voor landschapsfotografie?

De beste locatie bestaat niet. Wel verteld Mads Peter Iversen in zijn video over zijn favoriete locaties waar hij graag komt en locaties waar hij graag heen wilt. De locatie voor je landschapsfotografie hangt af van wat je wilt fotograferen. In de video verteld Iversen dat hij zich vooral focust op zijn eigen omgeving. Hij kan wel naar de hotspots gaan, maar daar fotografeert iedereen. Ga dus opzoek naar landschappen in jouw buurt om te fotograferen.

Hoe krijg je groei op Instagram of andere sociale media?

Post landschapsfotografie die andere mensen willen zien. Veel mensen geven niks om wat je als fotograaf zelf mooi vind. Natuurlijk moet je blijven fotograferen voor jezelf en niet voor andere maar als je echt bekend wilt worden op Instagram, moet je rekening houden met wat je volgers willen. Geef mensen een reden waarom ze een deel van hun tijd willen geven aan het bekijken van je werk. Instagram bekijk je via je telefoon, een klein scherm dus. Let hier op en maak er gebruik van. De foto moet uit het kleine scherm komen springen om op te vallen.

En doet apparatuur er echt toe bij landschapsfotgrafie?

Ja, het doet er echt toe. Misschien niet op de manier die je denkt maar het doet er wel toe. Goede apparatuur helpt met het maken van hoge kwaliteit, scherpe foto's. De rest moet je zelf als fotograaf doen. De compositie, belichting, perspectief en meer licht in jouw handen en niet in die van de camera. Een objectief kan daarentegen meer verschil maken. Zo wil je veel op de foto hebben en al helemaal bij landschapsfotografie. De Samyang 10mm f/3.5 XP bijvoorbeeld, is perfect voor landschapsfotografie. Het objectief een groot beeldveld van 130 graden dat haarscherp beeld geeft.

Lees ook: Filters voor landschapsfotografie nabootsen in de nabewerking?