Verbeter je zwart-wit fotografie

Verbeter je zwart-wit fotografie

Liesbeth Wesdijk 397
In zwart-wit fotograferen vereist andere technieken en vooral een heel andere kijk van jou als fotograaf op je omgeving. We geven je een aantal tips!

Fotografeer in RAW


Soms is een foto in zwart-wit toch niet helemaal wat je er vooraf van verwacht had. Fotografeer daarom altijd in RAW, dan kun je je nog bedenken en de foto in kleur laten.

Gebruik Silver Effex Pro

Dit is misschien wel een prijzige plug in, geschikt voor Photoshop of Lightroom, maar als je vaker met zwart-wit fotografie bezig gaat, is het zeker de moeite waard om aan te schaffen. Je zult duidelijk het verschil zien tussen foto's die met deze plug in zijn bewerkt of foto's die je met PS of LR hebt bewerkt.

Visualiseer op een andere manier

Als je je beelden om gaat zetten naar zwart-wit, moet je op een andere manier op je omgeving letten. Je moet nu niet in kleuren denken, maar in lijnen, schaduwen en vormen. Ook maakt het je beeld een stuk interessanter als je de contrasten opzoekt. Dus echt wit tegenover echt zwart. En het liefst meer dan 50 tinten grijs om er voor te zorgen dat de foto niet saai wordt.

Texturen en patronen

Ook texturen en patronen maken je foto spannender. Zeker in zwart wit komen die erg duidelijk uit de verf. Oude schuren of antiek zijn bijvoorbeeld dankbare objecten voor zwart-wit fotografie vanwege hun verweerde textuur. Herhalende patronen nemen je als kijker mee een foto in. Als je jezelf leert om patronen in dingen te zien, zul je ze overal ontdekken: auto's in parkeervakken, een rij bomen, noem maar op.

Gebruik een polarisatiefilter

Als je fotografeert bij oppervlaktes die het licht reflecteren zoals b.v. water, is het beter om een polarisatiefilter te gebruiken. Wanneer je de kleur uit de foto's haalt, kunnen de highlights enorm afleiden van het feitelijke onderwerp.

Lange sluitertijden

Zwart-witfotografie is bij uitstek een gelegenheid om te experimenteren met lange sluitertijden. Dit kan heel dramatische beelden opleveren. Gewoon doen dus!

HDR

Meestal zie je extreme HDR foto's met extreme kleuren. Maar HDR in zwart-wit is ook erg mooi. Op het internet zijn wel tutorials te vinden hoe je dit het beste kunt doen. Een HDR in zwart-wit valt echt enorm op en kan erg dramatisch zijn.

De nabewerking

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, je kunt je foto's op veel manieren omzetten naar zwart-wit. Vergeet nooit te finetunen met behulp van de kleurtoon en verzadiging (hue & saturation) in Photoshop en Lightroom. Hiermee krijg je de beste resultaten. Natuurlijk kun je ook in zwart-wit de foto's schieten, maar zoals eerder gezegd: als de foto dan tegenvalt heb je niks meer. En misschien was hij in kleur wel goed.

Heb jij, net als Amanda van den Berg, een prachtige zwart-wit foto geschoten, zet die dan in onze lezersgallery ter inspiratie. Hier kun je meer lezen over fotograferen in zwart-wit.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth