Veel gemaakte fouten bij stadsfotografie

Christel  de Wolff 688
Een stad is een geweldige omgeving om te fotograferen want er valt altijd wel wat te beleven. Of je nu naar Las Vegas, Parijs of Tokio vliegt of een klein stadje gaat fotograferen in je omgeving, de mogelijkheden zijn eindeloos. Wil je de beste stadsfoto’s nemen? Vermijd dan zeker de volgende fouten.

Verkeerde uitrusting

Als je gaat fotograferen in de stad sleur je beter niet te veel apparatuur met je mee, maar ook niet te weinig. Door belangrijke dingen (zoals een extra batterij) te vergeten, kan je hele dag om zeep zijn. Een statief is een echte must als je naar de stad trekt en een superzoom lens is een goede optie omdat deze niet te zwaar is.

Vergeet ook niet om de juiste wandelschoenen aan te trekken voor je vertrekt en neem indien nodig een regenjas mee.

las vegas stadsfotografie

Ongeduldig zijn

In de stad fotograferen als je met een tijdslimiet zit, levert meestal geen mooie foto’s op. Zorg er dus voor dat je voldoende tijd hebt en verken ook de smalle straatjes en steegjes. Zo kom je vaak tot verrassende ontdekkingen. Ga op zoek naar interessante hoeken en lijnen en laat je creativiteit erop los vloeien.

Als je foto’s gaat nemen in een gehaaste bui, zul je dit ook merken aan de kwaliteit van je foto’s. Ga dus in een rustig tempo op pad en behoud je oog voor detail.

Lokale wetten niet respecteren

Ga er niet zomaar van uit dat in buitenlandse steden dezelfde regels gelden. Informeer je op voorhand over de lokale gewoontes en regels. In Nederland mag je mensen op straat fotograferen, maar dit is in andere landen niet altijd het geval. Je kunt er soms zelfs voor gearresteerd worden.

Daarnaast zijn er bepaalde plekken waar niet gefotografeerd mag worden. Deze worden meestal aangegeven met uithangborden. Als je deze borden negeert, kun je in de problemen raken. Per land en stad gelden er andere wetten. Steden zoals Las Vegas zijn prachtig om te fotograferen als het donker wordt door de kleurrijke verlichting. Je mag hier op straat fotograferen, maar loop niet met je fototoestel in een casino met gokkasten binnen want dat is verboden.

las vegas stadsfotografie

Niet fotograferen bij slecht weer

Ook bij slecht weer, kun je mooie foto’s maken. Schaf je stedentrip dus niet meteen af van zodra er regen wordt voorspeld. Je kan dan immers foto’s maken die je normaal niet zou kunnen maken. Let wel op je apparatuur en schaf eventueel een regenhoes aan voor je camera.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel